Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Κ. Σημίτης εξέφρασε την αντίθεση του για τις εξεταστικές επιτροπές κατά της διαφθοράς. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε στη Βουλή ότι «αν οι υπουργοί μου εμπλέκονταν σε εξεταστικές, προανακριτικές, δεν θα γυρνούσα να κάνω το σοφό», υποστήριξε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες.

«Στον πρωθυπουργό θα απαντούσα ότι βλέπει τη διαφθορά όχι ως κοινωνικό φαινόμενο. Η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και για να ξεπεραστεί η διαφθορά χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα».


Το τρίτο μνημόνιο ξεκαθαρίζει το θέμα του χρέους

Ανέφερε ότι όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κοροϊδεύει τον κόσμο. «Λοιπόν, με συγχωρείτε, όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο. Η διαδικασία δηλαδή. Και η διαδικασία λέει: ένα, δύο, τρία. Το τέσσερα είναι το ’18. Και το 4 είναι αυτή η διαπραγμάτευση που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ πριν αυτά που έχω συμφωνήσει το ’18, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση».

Παραμονή στο ευρώ παρά τις ανισότητες

Σχετικά με όσα του καταλογίζουν για τα στοιχεία με τα οποία εντάχθηκε η χώρα στο ευρώ, υποστήριξε πως δεν υπήρξε παραποίηση και υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ πάρα «τις όποιες δυσκολίες και ανισότητες» υπάρχουν.

«Αυτό αμφισβητήθηκε από αυτούς που κάνανε μετά την απογραφή.Το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως λέει η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης.

Η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή ανισότητες ή κακές ρυθμίσεις στο σύστημα γιατί έξω από το σύστημα δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό δείχνει η εμπειρία».