Οι δανειστές πιέζουν για την άμεση πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Παράλληλα, υπάρχει η σταθερή απαίτηση για την εκποίηση του 17% του ποσοστού του Δημοσίου στην εταιρεία, με την κυβέρνηση να δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί προκειμένου να κερδίσει πράγματα στον τομέα των εργασιακών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη δήλωσε πως κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι «απολύτως συμπαγείς». Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις των «53» του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν πως πρόκειται για μεγάλη υποχώρηση στον τομέα της Ενέργειας, ενώ η παρέμβαση Σταθάκη το απόγευμα της Τρίτης δεν φάνηκε να τακτοποιεί το πρόβλημα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι πυλώνας της μεταρρύθμισης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ τομή θα αποτελέσει η εισαγωγή μιας νέας μορφής επιχειρηματικότητας, ο λεγόμενος ενεργειακός συνεταιρισμός που αποτελεί πάγια τακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στήριξη Τσιρώνη σε Σκουρλέτη

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Πάνος Σκουρλέτης είχε αντιταχθεί στον «κανιβαλισμό» της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας πως οι δανειστές δεν μπορούν να ζητούν μέτρα που είναι εκτός της αρχικής συμφωνίας. Όπως τόνισε, «μπορούμε να αφεθούμε έρμαιο στις παράλογες απαιτήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, στήριξε τη θέση του Π. Σκουρλέτη λέγοντας ότι «καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης αυτά που λέει και τα λέει γιατί πρέπει επιτέλους να μην ξεπουλάμε. Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ότι θα κάνουν τελικά τα μέτρα».

Έκανε λόγο για «υποχωρήσεις στον δρόμο προς την Ιθάκη» και επισήμανε πως «όσο η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης, τόσο οι δανειστές θα απαιτούν και εμείς, ως ναρκομανείς, θα πουλάμε τα σκεύη της γιαγιάς».