Την περασμένη Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε μίαν απόφαση η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δίνει στο Δικαστήριο την αρμοδιότητα να επιλύσει «κάθε κατάσταση που μπορεί να προκύψει μεταξύ των εξουσιών». Το Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει μία τέτοια κατάσταση, που δημιουργήθηκε από τη μη παραίτηση τριών βουλευτών των οποίων η εκλογή έχει κηρυχτεί παράνομη.
 
Σύμφωνα το δίκτυο Telesur της Βενεζουέλας, η υπόθεση κρατάει από την 5η Ιανουαρίου του 2016, όταν μετά τις εκλογές στις οποίες ο Νικολάς Μαντούρο έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, η αντιπολίτευση όρκισε τρεις βουλευτές οι οποίοι κατηγορούνται για «εκλογικές παρατυπίες». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων ειδήσεων από την επίμαχη περίοδο, κατηγορούνται για εξαγορά ψήφων από ομάδες πολιτών, με τις κατηγορίες να συνοδεύονται από ηχογραφήσεις ως αποδεικτικό.
 
Όπως αναφέρει ο συνταγματικός δικηγόρος, Ενρίκε Τίνεο στο δίκτυο της Βενεζουέλας, η Βουλή θα μπορούσε εύκολα να επιλύσει το καθεστώς, με αίτηση σύγκλησης του σώματος από τον πρόεδρο της Βουλής για την απομάκρυνση των τριών βουλευτών και την εκλογή νέων μελών. Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει ο δικηγόρος, η Βουλή αποφάσισε να μη σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου.
 
Οι τρεις βουλευτές παρέμειναν στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την τότε απόφαση του Δικαστηρίου να κηρύσσει τη λειτουργία του κοινοβουλίου «παράνομη». Ως επόμενο, την περασμένη Τετάρτη εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ήρε την ασυλία των βουλευτών, και οι εξουσίες της Βουλής περνούν στο Δικαστήριο.
 
Σημειώνεται πως μεταξύ των εξουσιών του κοινοβουλίου που «μεταφέρθηκαν», είναι και η δικαιοδοσία να εγκρίνει συμφωνίες με πετρελαϊκές εταιρείες. Από τη στιγμή που η λειτουργία της Βουλής κρίνεται παράνομη, οι συμφωνίες τις οποίες θα ενέκρινε θα κινδύνευαν να καταρρεύσουν.
 
«Εφόσον η ασέβεια και η ακυρότητα των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης εξακολουθεί να υφίσταται, το Συνταγματικό Τμήμα του Δικαστηρίου θα εξασφαλίσει ότι οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται άμεσα από αυτό το σώμα, που θα διασφαλίσει το κράτος δικαίου» σημειώνεται στην επίμαχη απόφαση.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, το Σύνταγμα της Βενεζουέλας δίνει εξουσίες στο Συνταγματικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επίλυση κάθε κατάστασης που μπορεί να προκύψει μεταξύ των κρατικών εξουσιών. Κατά το Σύνταγμα, το Συνταγματικό Τμήμα του Δικαστηρίου είναι αρμόδιο να αναλάβει δράσεις «για την επίλυση κάθε συνταγματικής διαμάχης που προκύπτει μεταξύ κάποιων εκ των οργάνων της Δημόσιας Εξουσίας».
 

Την παρέμβαση του στρατού ζητεί η αντιπολίτευση

 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες κατηγορεί τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο για «πραξικόπημα».
 
«Στη Βενεζουέλα, ο Νίκολας Μαδούρο μόλις διέπραξε πραξικόπημα» δήλωσε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, καλώντας ταυτόχρονα τις ένοπλες δυνάμεις να σπάσουν τη «σιωπή» τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης.
 
«Ο Νίκολας Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος «αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας».

Ρεπορτάζ του Euronews με τη δήλωση του Μπόρχες που αμφισβητεί την απόφαση του Δικαστηρίου:


 

Επίθεση από ΗΠΑ- Κριτική από αρκετές χώρες

 
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την Πέμπτη ένα «πολύ σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.
 
Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι όλο και πιο έντονες, με κράτη της Λατινικής Αμερικής αλλά και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να επιτίθενται στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο τον οποίο κατηγόρησαν για ένα «πραξικόπημα» μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία όξυνε την κρίση στην πετρελαιοεξαγωγική χώρα που είχε ξεκινήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και τη νίκη της αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια.
 
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο, από τη Βραζιλία ως την Κολομβία ή τη Χιλή, οι καταδίκες για αυτό το «πλήγμα στη συνταγματική τάξη» ή το «πραξικόπημα» συνεχίζουν να φθάνουν. Το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Καράκας.
 
Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατήγγειλε μια «συμμαχία της δεξιάς της περιοχής» εναντίον της. «Απορρίπτουμε την χοντροκομμένη υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού προς βίαιες και εξτρεμιστικές ομάδες στη Βενεζουέλα», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες.
 

«Πραξικόπημα» και για τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

 
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο έκανε επίσης λόγο για «πραξικόπημα».
 
Για τον ΟΑΚ, οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας συνιστούν «τα τελευταία χτυπήματα με τα οποία το καθεστώς συντρίβει τη συνταγματική τάξη της χώρας και βάζει τέλος στη δημοκρατία», κατήγγειλε ο Αλμάγκρο σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, εκφράζοντας τη λύπη του διότι «αυτό εναντίον του οποίου προειδοποιούσαμε δυστυχώς συνέβη».