Σύμφωνα με την ρωσική αστυνομία ο ύποπτος, είναι 23 χρονών από την κεντρική Ασία και ανατινάχτηκε στην έκρηξη.

Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη σε σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Γίνεται λόγος για δεκάδες τραυματίες ενώ έχει επιβεβαιωθεί πως υπάρχουν έντεκα νεκροί. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, «κατέβαινα με τις σκάλες προς τα κάτω, όταν υπήρξε ένα κύμα έκρηξης. Ο σταθμός έχει εκκενωθεί». Εντοπίστηκε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός και εξουδετερώθηκε στον σταθμό μετρό «Πλόσαντ Βαστάνια»

Το σημείο επισκέφτηκε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ρωσίας υποστήριξε πως δεν σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη και κάλεσε τα ΜΜΕ να μην μεταφέρουν στον κόσμο περιστατικά που δεν συνέβησαν. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός φαίνεται πως ήταν «γεμισμένος» με καρφιά, με αποτέλεσμα να προκαλέσei θανάσιμους τραυματισμούς στα θύματα.Το πρακτορείο TASS κάνει λόγο για δέκα νεκρούς. Ο Πούτιν δήλωσε πως εξετάζουν και το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος. «Έχω μιλήσει ήδη με τις αρμόδιες υπηρεσίες, διερευνούμε ήδη την υπόθεση και εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο».

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, είχε κάνει αρχικά λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά στη συνέχεια «μάζεψε» τη δήλωση του υποστηρίζοντας πως «είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για κάτι». Ωστόσο, η  Γενική εισαγγελία της χώρας χαρακτήρισε επίσημα την επίθεση «τρομοκρατικό χτύπημα».Οι αρχές ασφαλείας του Καζακστάν δήλωσαν ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία προκειμένου να εντοπιστεί ο ύποπτος.

Η ένωση των οδηγών ταξί ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος της μέρας, θα προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις στους κατοίκους πόλης, ενώ δωρεάν θα είναι τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.