Υπολογίζοντας τους ετήσιους μισθούς των τριών «αρχόντων» της Τρόικα, όπως τους χαρακτηρίζει, το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Publico αναδεικνύει το ζήτημα των εξωφρενικών αμοιβών τους, οι οποίες φτάνουν τα 1,25 εκατ. ευρώ. Ποσό στο οποίο δεν υπολογίζονται τα έξοδα παράστασης, η διατροφή, τα ταξίδια και μία σειρά από άλλα έξοδα, που οι οργανισμοί τους οποίους εκπροσωπούν καλύπτουν.
 

Γιουνκέρ όπως Μίδας

 
Χαρακτηριστικότερη των περιπτώσεων, εκείνη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Το ύψος του μισθού του επικεφαλής του ανωτάτου θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο δεν αποκαλύπτεται, αλλά σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, ο κανονισμός 422/67 ορίζει πως θα πρέπει να φτάνει το 138% της ανώτατης αμοιβής που δύναται να λάβει ένας υπάλληλος της ΕΕ.
 
Όπως σημειώνεται από το δημοσίευμα, με βάση την εν λόγω διάταξη, ο μισθός του πρέπει να φθάνει τα 324.377 ευρώ (ποσόν που το περασμένο έτος πήρε αύξηση κατά 3,2%, τρεις φορές περισσότερο από τον ρυθμό του πληθωρισμού στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη). Και δεν είναι μόνον ο μισθός. Ο Γιουνκέρ λαμβάνει επιπλέον 48.600 ευρώ (το 15% του μισθού του) για έξοδα διαβίωσης και άλλα 1.418 ευρώ μηνιαίως για έξοδα παράστασης. Κι επιπλέον, τα ταξίδια, οι διαμονές και τα γεύματα πληρώνονται ξεχωριστά από τα παραπάνω επιδόματα.
 
Ωστόσο, οι απολαβές του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου δεν σταματούν εκεί, καθώς εκτείνονται και πέρα από τη λήξη της θητείας του. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, όταν θα αποσυρθεί από την προεδρία, ο Γιουνκέρ θα λαμβάνει επί τρία χρόνια μηνιαία αποζημίωση μεταξύ του 40-65% του μισθού που ελάμβανε, αναλόγως με τα πόσα χρόνια χρημάτισε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν συνταξιοδοτείτο σήμερα και καθώς δεν έχει πάνω από τρία χρόνια στη θέση αυτή, δεν θα έπαιρνε το ανώτατο επίπεδο σύνταξης και στην τριετία τούτη θα ενθυλάκωνε λίγο περισσότερο από μισό εκατ. ευρώ. Σε δύο χρόνια, που θα συμπληρώσει τα 65 έτη, θα έχει δικαίωμα σε ισόβια σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια της θητείας του.
 
Κρίνοντας από το παράδειγμα του προκατόχου του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζου που συμπλήρωσε δύο θητείες, τότε θα λαμβάνει ετησίως 100.000 ευρώ. Φυσικά, τούτη η σύνταξη θα έρχεται να προστεθεί στην όποια άλλη σύνταξη που θα έχει δικαίωμα να λαμβάνει κι από τα καθήκοντα που ασκούσε στη χώρα του—το να είσαι διπλό, ή «πολλαπλοσυνταξιούχος» σε τέτοια υψηλά κλιμάκια δεν αποτελεί αμαρτία.
 

Οι κροίσοι του ΔΝΤ που αντιμετωπίζουν την «κρίση»

 
Παρόμοια κατάσταση διαπιστώνει κανείς στον άλλο εταίρο της τρόικα, τον οποίο έβαλε «στα πράγματα» η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλίδα διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όταν διορίσθηκε στη θέση της, έλαβε μία επιστολή στην οποία περιγραφόταν ο μισθός που επρόκειτο να λαμβάνει στο εξής. 440.000 ευρώ τον χρόνο, πέρα από τα επιδόματα και τα έξοδα παράστασης, τα ταξίδια, τα έξοδα διαβίωσης και διαμονής, που θα πληρώνονται από τον οργανισμό. Η κάλυψη των εξόδων αυτών προβλέπονται τόσο για τον-την διευθυντή-τρια του ΔΝΤ όσο και για τους συντρόφους-συζύγους.
 
Στον μισθό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον παροχές ύψους 6.700 ευρώ που προβλέπονται για κάθε μήνα, ώστε ο διευθυντής να δύναται να «διατηρεί ένα επίπεδο ζωής ανάλογο της θέσης του» και να μην εξαναγκάζεται να ζει όπως επιβάλλει να ζουν οι κάτοικοι των χωρών που καλείται να «αναμορφώσει» με τις «μεταρρυθμίσεις του».
 
Ανάλογη αντιμετώπιση προβλέπεται για τον επικεφαλής του Ταμείου και για την συνταξιοδότησή του, καθώς η Κρ. Λαγκάρντ θα συμμετέχει στο ταμείο των υπαλλήλων του ΔΝΤ και θα λαμβάνει ως σύνταξη το 67% του αναλογικού μισθού που έπαιρνε κατά την θητεία της στο Ταμείο. Σημειώνεται δε, πως εάν η θητεία της διαρκέσει δέκα χρόνια, τότε θα έχει δικαίωμα να λαμβάνει σύνταξη ίση με το 100% του μισθού της, κι όπως ήδη έχει συμπληρώσει έξι χρόνια στο τιμόνι του ΔΝΤ έχει εξασφαλίσει σύνταξη 367.00 ευρώ ετησίως. Επιπροσθέτως, στην περίπτωση που ο πρώην διευθυντής αποβιώσει πριν τον-την σύντροφό του προβλέπεται πως αυτός-ή θα κληρονομήσει τη σύνταξή του δια βίου, ενώ και τα παιδιά τους θα έχουν δικαίωμα σε μηνιαίο εισόδημα.
 

Αστρονομικές ετήσιες αυξήσεις για την ΕΚΤ

 
Ακόμα πιο εξοργιστικές είναι οι προβλέψεις που διαπιστώνει κανείς για τις απολαβές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκείνο που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει, είναι πως την χρονιά «έναρξης» της κρίσης το 2007, προβλέφθηκε ετήσια αύξηση των ετήσιων οικονομικών απολαβών του προέδρου κατά 45.000 ευρώ κατ' έτος «ώστε αυτός να μπορεί αγόγγυστα να ανταπεξέλθει στα κρίσιμα καθήκοντά του».
 
Έτσι λοιπόν, ο Μάριο Ντράγκι που κρατά το τιμόνι της ΕΚΤ, το 2015 ελάμβανε 385.860 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται μία σειρά από επιδόματα και την κάλυψη άλλων αναγκών τους, ενώ πέρυσι το ποσό ανήλθε στα 379.608.
 

«Μήπως αυτό δεν είναι διαφθορά;»

 
Κι ο αρθογράφος της El Público Χουάν Ολιβέρ αναρωτάται: «Ενώ αυτοί οι άνθρωποι επιτάσσουν την μείωση των μισθών, των κατωτάτων ημερομισθίων και των συντάξεων, επιβάλλουν μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες, στην εκπαίδευση και την παιδεία. Ενώ επιβάλλουν την ελαστικοποίηση της εργασίας και των απολύσεων, ενώ απειλούν με πρόστιμα τις μη συμμορφούμενες χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις για το έλλειμμα» σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Χουάν Ολιβέρ, συνοψίζοντας, αναδεικνύοντας την εξοργιστική αντίφαση μεταξύ των όσων ζητούν από τα κράτη που «διορθώνουν» και του ίδιου του βίου τους.
 
«Ενώ αρνούνται συνδρομή προς εκείνους τους εταίρους στην ΕΕ που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις επιταγές τους για το έλλειμμα και το χρέος, εκείνοι πλουτίζουν με μισθούς κι επιδόματα που ξεπερνούν, για παράδειγμα οκτώ φορές την αποζημίωση του Ισπανού πρωθυπουργού, και ξεπερνούν κατά πολύ το λογικό όριο διαβίωσης και παραμονής στη θέση τους. Μήπως αυτό δεν είναι διαφθορά;» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Διαβάστε τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν το υπέρογκο ύψος των αμοιβών των ηγετών των «θεσμών» κατά την El Publico: