του Μιχάλη Γιαννεσκή

Το Γιβραλτάρ, διαχρονικό μήλο της έριδος μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας, επέστρεψε στο προσκήνιο μετά από την πρόσφατη δήλωση του Μάικλ Χάουαρντ, πρώην υπουργού των Συντηρητικών, ότι οι δύο χώρες μπορεί να βρεθούν σε εμπόλεμη κατάσταση λόγω των ισπανικών πιέσεων σχετικά με το καθεστώς του Γιβραλτάρ μετά το Brexit. 

Όπως ομολόγησε ο Λόρδος Γουέστ, Βρετανοί πεζοναύτες κατά τη διάρκεια άσκησης στο Γιβραλτάρ το 2002 έκαναν λάθος και αντί να αποβιβαστούν σε βρετανικό έδαφος, αποβιβάστηκαν σε μια ισπανική παραλία στη γειτονική πόλη La Linea. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν ισπανό ψαρά, ο οποίος σταμάτησε την απόβαση, υποδεικνύοντας τους ότι είχαν βγει σε λάθος παραλία.

Οι πεζοναύτες είναι εξαιρετικοί στρατιώτες, πολύ καλοί σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, είπε ο Γουέστ, αλλά με τόσες προβλήτες και μώλους στην περιοχή μπερδεύτηκαν και έκαναν απόβαση σε λάθος παραλία: ευτυχώς ήταν μόνο 30 πεζοναύτες και έφυγαν μετά από 10 λεπτά όταν κατάλαβαν το λάθος τους.

Δεν σημειώθηκε διπλωματικό επεισόδιο, αλλά ο αρχιναύαρχος δεν γλύτωσε το δούλεμα των συναδέλφων του. Ο αρχηγός του στρατού του έστειλε μια καρτ-ποστάλ της περιοχής στην οποία είχε σημειώσει με βέλη «Δικό μας» πάνω από το Γιβραλτάρ και «Δικό τους» πάνω από την ισπανική πόλη. Ο δήμαρχος της La Linea συνέχισε το δούλεμα, δηλώνοντας ότι οι Βρετανοί κομάντος «αποβιβάστηκαν στην ακτή μας … αλλά καταφέραμε να τους σταματήσουμε στην παραλία».

Η υποχώρηση των πεζοναυτών ήταν άμεση, όχι όμως προτού καταγραφεί σε βίντεο: