«Πολύ εύκολη» θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης κοινοτικός αξιωματούχος που επικαλείται δημοσίευμα του Real.gr το απόγευμα της Τρίτης, με την πηγή να επισημαίνει πως το πρόβλημα με την όποια απόφαση είναι πολιτικό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνικής πλευρά.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρ/φ σταθμού, ο αξιωματούχος σημειώνει πως είναι εξαιρετικά εύκολο να αποφασιστούν άμεσα οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία».
 
Σημειώνεται πως, σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα την Τρίτη, ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε επίσης λόγο για «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» για την επίτευξη συμφωνίας, υπογραμμίζοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση».
 
Κατά τις πληροφορίες του Real, ο κοινοτικός αξιωματούχος τονίζει πως το τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας θα πρέπει να κλείσει γρήγορα, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στα ζητήματα που ακόμα την εμποδίζουν. «Aκόμα εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση, αλλά η παρούσα καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που πίστευα, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν είναι σίγουρο» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, που ξεκαθαρίζει πως στο επερχόμενο Eurogroup θα υπάρξει ενημέρωση για το ελληνικό πρόγραμμα, που έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο».
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν στενεύουν, καθώς όπως τονίζει, ένα σενάριο προσπάθειας συλλογής μετρητών για τις πληρωμές του Ιουλίου από την κυβέρνηση θα ήταν καταστροφικό. «Είναι σπέκουλα να συνδέουμε τη αξιολόγηση με τις εκλογές που συμβαίνουν εδώ και εκεί τον Οκτώβρη, όπως επίσης είναι σπέκουλα να μιλάμε για προσπάθεια συλλογής μετρητών για τις πληρωμές τον Ιούλιο», αναφέρει. «Θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική , φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», τόνισε.
 
Σημειώνεται δε, πως στα όσα φέρεται να δηλώνει ο κοινοτικός αξιωματούχος σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην περίπτωση που η χώρα καταβάλλει τις υποχρεώσεις της χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να λάβει την επόμενη δόση, τότε «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».
 
Τέλος, ο αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν υπάρχουν νέες απαιτήσεις των δανειστών για να επιτευχθεί συμφωνία.