Ο Στάινμαγερ εστίασε στη σημασία των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ αναφερόμενος στην ΕΕ, είπε πως μετά το Brexit είναι αντιμέτωπη με μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, τονίζοντας την ανάγκη «να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε αυτήν την Ευρώπη, να είμαστε συσπειρωμένοι και ενωμένοι». Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε την αδιαφορία των πολιτών απέναντι στην πολιτική είναι να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, και απαντήσεις που οι λαοί μας μέχρι τώρα δεν άκουσαν από εμάς.

Ο Γερμανός πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα όπως το προσφυγικό και σημείωσε ότι «δεν έχουμε να αντιτάξουμε μία τελική απάντηση, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο η καλύτερη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ. Πρέπει να υπάρχει κοινή πολιτική ασύλου».

Αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα τα εύσημα και να έχει τη συμπαράστασή μας», ενώ έκανε λόγο για καλά νέα από τις διαπραγματεύσεις στη Μάλτα. Ο Στάινμαγερ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.

«Πάντως όπως και αν έχει είναι εσφαλμένη η υπόθεση ότι μόνο τα δημοσιονομικά αποτελούν το σημείο αναφοράς στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Σκέφτομαι τους όλο και περισσότερους Γερμανούς τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα αλλά και τις πολιτιστικές σχέσεις, όπως η έκθεση documenta14» , ανέφερε, κλείνοντας και εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης που θα τελέσει το πρωί του Σαββάτου με τον Π. Παυλόπουλο.