ο Ευ. Τσακαλώτος, τόνισε πως μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν τώρα, εξηγώντας ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν «εάν είμαστε εντός των στόχων». Ερωτηθείς για τον δημοσιονομικό χώρο που ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ προκειμένου να ισχύσουν τα αντίμετρα, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε, «ο Ντάισελμπλουμ λέει ότι αν το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει το 3,5%, υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Εγώ λέω ότι αν είμαστε εντός των στόχων το 2019, τότε εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα».


«Συμφωνήσαμε στα βασικά και μας μένουν οι λεπτομέρειες»

«Συμφωνήσαμε στους βασικούς πυλώνες» τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος συμπληρώνοντας πως «αυτό που συμφωνήθηκε ως τακτική στο Eurogroup του Φερβουαρίου, να συζητάμε δηλαδή για τα μεγάλα και στη συνέχεια για τα μικρά ζητήματα, εφαρμόστηκε. Συμφωνήσαμε στα βασικά και μας μένουν οι λεπτομέρειες».

Ο υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισε ότι το 2019 τα αντίμετρα, που θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ, θα προκύψουν από την πλευρά των δαπανών και θα αφορούν την παιδική φτώχεια, τη στέγαση, την απασχόληση στη νέα γενιά, τη μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα και στις επενδύσεις.

Το 2020 θα αντίμετρα θα προκύψουν από τους φόρους και ειδικά από μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος. Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη, ότι υπάρχει συμφωνία να μην αυξηθεί το όριο στις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, δεν ενεργοποιείται το λοκ άουτ και από τον Σεπτέμβριο του 2018 οι συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.