Ο Καπρίλες, σε ομιλία του σε ένα μικρό στάδιο στο Καράκας, χαρακτήρισε την απόφαση έναν ελιγμό απελπισίας μιας δικτατορίας που βρίσκεται σε αποσύνθεση.

«Μπορείτε να βάλετε την απαγόρευση σας εκεί που ο ήλιος δεν λάμπει», είπε με επιθετικό ύφος ο Καπρίλες, συνοδευόμενος από ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. «Αυτή δεν είναι μια μάχη ενός ανθρώπου, αυτή δεν η μάχη του Καπρίλες. Αυτή η μάχη είναι του λαού της Βενεζουέλας», είπε.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Καπρίλες ότι υποκινεί τη βία, πρωτοστατώντας στις ολοένα και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Κύριε Καπρίλες επιχειρείτε να προκαλέσετε ανάφλεξη στην χώρα», τόνισε σε συγκέντρωση της κυβέρνησης την Πέμπτη ο αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρέντι Μπερνάλ.

Η ειδοποίηση του Γενικού Ελεγκτή υπογραμμίζει ότι ο Καπρίλες διαθέτει 15 εργάσιμες μέρες για να ασκήσει έφεση ή 180 μέρες για να ζητήσει την ακύρωση της στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και τα δύο διοικητικά όργανα ελέγχονται από την κυβέρνηση και θεωρείται απίθανο να ανακαλέσουν την απόφαση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι έρευνες του Γενικού Ελεγκτή αποτελούν μέρος των προσπαθειών που καταβάλλει ενάντια σε κρούσματα διαφθοράς. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η διαδικασία είναι αυθαίρετη και πως αυτή επιτρέπει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να παραγκωνίζει πολιτικούς αντιπάλους της, χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός.