Αφορμή της σημερινής κινητοποίησης στάθηκε ο άγριος ξυλοδαρμός του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη από μέλη του ακροδεξιού κόμματος, στις 31 Μαρτίου, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

Εκείνη την ημέρα, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής επί της Μεσογείων. Σε αντίποινα, μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στο νεαρό άντρα, Αλέξη Λάζαρη, που κατά τα λεγόμενα τους «έφερε σε αναρχικό», με αποτέλεσμα ο 24χρονος να διακομιστεί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταύρος και να νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος.

Αμέσως, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιφασιστικού χώρου κάλεσαν σε πορεία διαμαρτυρίας, με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης, στη Μεσογείων. Όπως αναφέρουν οι αντιφασιστικές συλλογικότητες στο κάλεσμά τους, η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί «κλιμάκωση της αντιφασιστικής πάλης, του ενωτικού αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τις σχολές».

Σήμερα, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και των ρατσιστικών – φασιστικών συμπεριφορών. 

Η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στις λεωφόρους Αλεξάνδρας προς την άνοδο, καθώς και στη Μεσογείων, αποκαθίσταται σταδιακά.