Ο πρόεδρος Σίσι ζήτησε «την άμεση ανάπτυξη μονάδων προστασίας του στρατού για να βοηθήσουν την αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια των ζωτικής σημασίας υποδομών σε όλες τις επαρχίες της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην βομβιστική επίθεση στην κοπτική, χριστιανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα, βόρεια του Καΐρου και 18 στην επίθεση αυτοκτονίας, επίσης σε εκκλησία κοπτών, στην Αλεξάνδρεια. 78 είναι οι τραυματίες στην Τάντα και 40 στην Αλεξάνδρεια,  ανάμεσά τους πολλά γυναικόπεδα, αναφέρει το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, εν ώρα θείας λειτουργίας, στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα, που βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου, σε απόσταση 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου. Στην επίθεση σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα, Σαμουέλ Τζορτζ.

Αργότερα, σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας στον προαύλιο χώρο εκκλησίας, στην Αλεξάνδρεια. Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις αστυνομικοί, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν. Στην πρώτη επίθεση σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα Σαμουέλ Τζορτζ.
 
Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου. Να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων. Μάλιστα, η σημερινή ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις επιθέσεις. Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

«Είμαστε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας, στο Κάιρο, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, με πολλά από τα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά. 'Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια. Οι Κόπτες Χριστιανοί απαρτίζουν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου και έχουν επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο Ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ