Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των επτά χωρών για την επίθεση των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση στη Συρία, η επίθεση είχε στόχο να αποτρέψει νέες επιθέσεις χημικών κατά πολιτών. «Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων όπλων και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο».

«Έγκλημα πολέμου η χρήση χημικών»

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως πρέπει να καταδικαστεί «με τον εντονότερο τρόπο» η επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ της Συρίας, ενώ κατηγορείται ευθέως ο Άσαντ και το «Ισλαμικό Κράτος».  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ από το 2013 όσο και από το “Ισλαμικό Κράτος” συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Τέλος, επισημαίνουν ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν «για αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», ενώ υποστηρίζουν πως «μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254 του ΟΗΕ θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία» και θα επιτρέψει την αποφασιστική ήττα του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ολάντ ζητά λύση του ελληνικού ζητήματος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα που «έχει κάνει τρομακτικές προσπάθειες», ενώ υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη έγινε ξανά «ζώνη εμπιστοσύνης» επειδή κάποιες από τις χώρες του Νότου κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κόσμο», ανέφερε ο Ολάντ και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ υποστήριξε πως «χρειάζεται να βρεθεί οριστική λύση για την Ελλάδα».

Ραχόι: Τρομοκρατία, Brexit και μετανάστευση

 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της Διακήρυξης. Σημείωσε την καταδίκη της επίθεσης με χημικά στις 4 Απριλίου στη Συρία παραπέμποντας στην σχετική αναφορά στη Διακήρυξη. Ανέφερε ότι η επίθεση από της ΗΠΑ στη Συρία είχε την κατανοητή πρόθεση να αποτρέψει τη διανομή και χρήση των χημικών όπλων και επικεντρώθηκε στον στόχο αυτό και πως μόνο μια ειρηνική αξιόπιστη πολιτική λύση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών 2254 και της Γενεύης του 2012 που μπορεί να επιτρέψει την ειρήνη, τη σταθερότητα και να ηττηθεί το ΙΚ (DAESH) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.
 
Σημείωσε τη στήριξη στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου και τη θετική εκτίμηση των προσπαθειών της με βάση της αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Ενότητα των 27, εμπιστοσύνη και στήριξη στον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ». «Πρώτα διαπραγματευόμαστε την αποχώρηση και στη συνέχεια μιλάμε για τη μελλοντική σχέση». Στάθηκε ιδιαίτερα και στη σημασία της διατήρησης των δικαιωμάτων των πολιτών και τη βούληση να τελειώσει η διαδικασία με την καλύτερη δυνατή σχέση ΕΕ-ΗΒ.
 
Αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ, επισήμανε τις προτεραιότητες που τέθηκαν στη Ρώμη και μεταξύ άλλων στις: ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, καταπολέμηση των ανισοτήτων, εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης και νομισματικής ένωσης με στόχο μια τραπεζική ένωση με καταληκτικό στόχο μια ενιαία αγορά ομολόγων, ασφάλεια και προστασία, ειρήνη, σταθερότητα.

Αναστασιάδης: Για ειρηνική, διαρκής, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό

 
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, «στις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα την απαλλάσσει από τον κατοχικό στρατό, να δημιουργεί συνθήκες σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης των κατοίκων της Κύπρου, των πολιτών, του λαού της Κύπρου, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων».
 
Ανέφερε ότι «η στήριξη και ιδιαίτερα σε θέματα πολύ ευαίσθητα σε ευρωπαϊκά κράτη ήταν σημαντική» και επανέλαβε τη δέσμευση του «ότι θα εργαστώ ώστε μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μια ειρηνική, διαρκής, βιώσιμη ιδιαίτερα και καθόλα ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος».
 
«Αυτό που μας απασχόλησε και είναι κοινό το ενδιαφέρον όλων των κρατών είναι το μέλλον της Ευρώπης, θέλουμε μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, όλοι θα εργαστούμε έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη της Ρώμης, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διαχειριστούμε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα θλιβερό, αλλά ταυτόχρονα και ένα σεβαστό αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος», είπε. Τόνισε ακόμη ότι τη συζήτηση απασχόλησε και η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, οι επενδύσεις, το ενδιαφέρον που πρέπει τα κράτη μέλη να επιδείξουν ιδιαίτερα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τα προβλήματα των νέων και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων.
 

Μουσκάτ: Ενωμένοι, με δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα

 
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ αναφέρθηκε στο ζήτημα του Brexit και είπε πως στη συνάντηση υπήρξε μεγάλη σύγκλιση σε ό,τι αφορά στο σχέδιο προσανατολισμών και πως οι επόμενες 7 μέρες θα είναι πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση του τεχνικού κειμένου που θα χρησιμοποιηθεί σα βάση για τη μετέπειτα λύση αποφάσεων στην Ευρώπη. «Είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας, ο λόγος μας διέπεται από δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα, είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε μια νέα φάση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, υπογραμμίζοντας ως βασικό και το ζήτημα της προστασίας των πολιτών των δύο πλευρών.
 
Ο Γ. Μουσκάτ ανέφερε για τη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ότι στην ΕΕ απ' όλες τις ομάδες, αυτή ίσως είναι εκείνη που είναι περισσότερο υπέρ της ΕΕ, «γιατί όχι μόνο σκεφτόμαστε υπέρ αλλά προσπαθούμε και να το κάνουμε πράξη». Σημείωσε πως παρατηρεί (στην ΕΕ) να υπάρχει μεγάλη ενότητα πολλή περισσότερη απ' ό,τι θα φανταζόταν πριν από μερικούς μήνες.
 

Κόστα: Να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης

 
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι παρότι είμαστε χώρες με κυβερνήσεις με διαφορετικό πολιτικό χρώμα η καθεμία, «είμαστε ικανοί να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της ΕΕ και του μέλλοντός της, ένα όραμα με τους πολίτες στο επίκεντρο της προσοχής μας». 
 
Τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και για το Brexit. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης με τους πολίτες στο επίκεντρο αυτού του μέλλοντος της», σημείωσε και τόνισε ότι γι' αυτό το κοινό όραμα απαιτεί βήματα προς τα μπροστά και πως το σκυρόδεμα των θεμελίων αυτής της μελλοντικής Ευρώπης πρέπει να είναι το Ευρώ, και να ενισχυθεί ο κοινωνικός πυλώνας της ΕΕ.
 

Τζεντιλόνι: Πολιτικές απασχόλησης και επενδύσεις

 
«Νομίζω ότι η τρίτη συνάντηση μας εδραίωσε αυτό το κοινό μας όραμα», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Μίλησε κι εκείνος για τον συντονισμό που έγινε ενόψει της Συνόδου για το Brexit, τόνισε ότι οι 7 χώρες έχουν κοινά συμφέροντα από γεωπολιτικής άποψης και ιδίως στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
 
Ο Ιταλός δήλωσε πως το μήνυμα είναι ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί και πως δεν αρκούν από μόνοι τους οι αριθμοί, καθώς δεν μπορούν να λύσουν κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κρίση. Η ανάπτυξη, πρόσθεσε, πρέπει να συνοδευτεί από πολιτικές απασχόλησης, επενδύσεις, ώστε οι πολίτες να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη.
 
Ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι την επίσκεψη του Πάππα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες, θα την απασχολήσει και το θέμα του διαλόγου των θρησκειών.

Διαβάστε αναλυτικά την Διακήρυξη της Μαδριτης: