Ο πρωθυπουργός στάθηκε για μία ακόμη φορά στο μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πέτυχε η κυβέρνησή του κατά το 2016, το οποίο ικανοποιεί κατά δύο χρόνια νωρίτερα τους στόχους για το 2018, καλώντας σε οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα. «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» υπογράμμισε.
 
«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου. Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» ανέφερε ο Α. Τσίπρας.
 
«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων» σημείωσε, τονίζοντας πως «τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί».
 
«Η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία. Έχουμε καταφέρει από το 2016 να πιάσουμε τους στόχους για το 2018. Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος. Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
 
Επιπροσθέτως, υποστήριξε πως έχει την πεποίθηση ότι μετά τη δεύτερη αξιολόγηση θα τεθούν «επί τάπητος» τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του νότου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη θέσπισης των ευρωομολόγων, την ώρα που ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωνε από τη Γερμανία πως δεν συντρέχει πλέον λόγος για μία τέτοια απόφαση.
 
«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για την ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας» ανέφερε γενικότερα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
 

Η πρωτοβουλία της Συνόδου καθιερώνεται και καθίσταται απαραίτητη

 
Αποτιμώντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία της Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, καθιερώνεται και καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη, σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, όσο σημαντική είναι και η παρουσία του Νότου στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική». Τόνισε ότι «η πρωτοβουλία έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και προχωρά αποφασιστικά ώστε να συμβάλλει και στο μέλλον της Ευρώπης», δυναμική, όπως είπε, που αντανακλάται στην πορεία των διακηρύξεων της Συνόδου.

Σημείωσε ότι «συζητάμε όμως όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά συζητάμε και για το παρόν της Ευρώπης, το πώς ο Νότος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων προκλήσεων που αφορούν την Ευρώπη, θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο επηρεάζοντας τους συσχετισμούς και παρεμβαίνοντας για την απαραίτητη αλλαγή κατεύθυνσης». «Είμαστε όλοι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ενεργά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούμε την πίστη μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από λογικές εθνικού απομονωτισμού», σημείωσε.

 

«Να θέσουμε ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, σειρά από αιτήματα συνολικά στην ΕΕ»

 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «τελειώνοντας την β' αξιολόγηση και άρα δίνοντας το σήμα ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και η Ευρωζώνη το ίδιο, ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου συνολικά στην ΕΕ μια σειρά από αιτήματα που θα βαθύνουν τόσο την οικονομική σύγκλιση όσο και την κοινωνική συνοχή».
 
Το αίτημα, είπε, για την ανάγκη να μπορέσουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους μέσα στην Ευρωζώνη και την αποσταθεροποίηση, κι αυτό σημαίνει την αμοιβαιοποίηση του κινδύνου, αυτό σημαίνει τη δυνατότητα και την προοπτική ενδεχομένως ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, την προοπτική μιας κοινής τραπεζικής ένωσης με κοινούς κανόνες και με εγγυήσεις καταθέσεων, σημαίνει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σημαίνει ουσιαστικά προγράμματα για την ενίσχυση των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν προοπτική ενίσχυσης και της απασχόλησης και άρα καταπολέμησης της ανεργίας.
 
Προανήγγειλε ότι όλα αυτά θα μπορέσουν να τα θέσουν στο τραπέζι και αποφασίστηκε να συζητηθούν στην επόμενο Σύνοδο, της Κύπρου, που θα γίνει, όπως είπε, αμέσως μετά το πέρας δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, στη Γαλλία και τη Γερμανία.
 
Ανέφερε ότι ζητήθηκαν και τα θέματα του Brexit και το θέμα του Κυπριακού και της σταθερής στήριξης των προσπαθειών του Νίκου Αναστασιάδη για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Επιπλέον, κουβέντιασαν, όπως πρόσθεσε, για την ανάγκη μιας αποτελεσματικότερης ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη.
 

«Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για το Συριακό»

 
Ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που τις περισσότερες τις βρέχει η Μεσόγειος θάλασσα «έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που να κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας και γ' αυτό συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».
 

«Να κάνουμε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι»

 
Ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε την πολύ κρίσιμη στιγμή που βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο και ότι ιστορικά όμως ο Νότος της Ευρώπης, η Μεσόγειος μπόλιασαν την ευρωπαϊκή σκέψη με το απαραίτητο όραμα για το μέλλον, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με ένα απόφθεγμα του Μιγκέλ Θερβάντες, ο οποίος είχε πολεμήσει στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπως είπε.
 
Συγκεκριμένα παρέπεμψε στην αναφορά του Ισπανού συγγραφέα ότι «αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις τον κόσμο μόνο έτσι όπως είναι και όχι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι». Για να τονίσει: «Εμείς επιχειρούμε να σταματήσουμε τον παραλογισμό του να βλέπουμε την Ευρώπη μόνο έτσι όπως είναι, αλλά και να προσπαθήσουμε να τη δούμε και να δουλέψουμε για να την κάνουμε έτσι όπως θα έπρεπε να είναι».

https://youtube.com/watch?v=Ht5N9mVvNr0