«Η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης.
 
Σε ο,τι αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας, επανέλαβε πως προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και 1 ευρώ ελάφρυνσης, δηλώντας βέβαιος πως θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, που είναι όρος για την εφαρμογή των θετικών μέτρων.


Στόχος παραμένει μία συνολική συμφωνία

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018.
 
Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα είπε πως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το SLA και να υπάρξει κατάληξη στα προαπαιτούμενα. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία: α) θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία, β) θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (που τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως είπε, Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-δανειστές. 
 
Συμπλήρωσε πως ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, το δ.σ. του να μπορέσει νομικά να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Εξηγήσεις για τον «οδικό χάρτη» της συμφωνίας

 
«Δεν υπάρχει αντιπαράθεση, ούτε με γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση ως προς τον οδικό χάρτη της συμφωνίας της Μάλτας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ υπογράμμισε πως «τα επόμενα βήματα είναι σαφώς συμφωνημένα και σε αυτά συμφωνούν όλες οι πλευρές».
 
«Στο Eurogroup της 24ης Μαίου του 2016, είχε επισημανθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:
 
«Αυτό, εκτός από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, είναι προϋπόθεση και για το ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ, του οποίου τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί και η ελληνική κυβέρνηση, έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους, τα εξής:
 
Εάν δεν υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που πρόκειται να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε θετικά αποτελέσματα για την μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους και γνωρίζετε, ότι προϋπόθεση για το ΔΣ του Ταμείου ώστε να εγκρίνει τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επομένως, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία σε σχέση με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν με όλους τους εμπλεκομένους» υπογράμμισε.
 
Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ο προσδιορισμός των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
 
Στα προαπαιτούμενα αυτά θα εμπεριέχονται τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία θα ψηφιστούν. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος και θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία, εξήγησε.
 
«Εκείνο στο οποίο επιμένουμε, είναι ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, ακριβώς επειδή αφορούν την περίοδο από το 2018 και ύστερα, θα εφαρμοσθούν μόνο υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
 
Αναφερόμενος ειδικότερα για τα μέτρα και τα αντίμετρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% το 2018. Αν επιτευχθεί τότε στις αναγκαίες προβλέψεις για το 2019, θα θεωρηθεί δεδομένο το 3,5% πλεόνασμα, ενώ υπογράμμισε πως «σε αυτό το πλεόνασμα του 2018, στην πρόβλεψη που θα γίνει λίγο πριν την λήξη του έτους, θα προστεθούν 1% αρνητικά μέτρα και 1% θετικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, οπότε επιστρέφουμε στο 3,5% πλεόνασμα».

Σε στρατηγικό αδιέξοδο για τρίτη φορά η ΝΔ

 
Επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Δ. Τζανακόπουλος: κατηγόρησε, έτσι, την ΝΔ ότι «επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», όσο, και ειδικότερα, τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν “τόσα και άλλα τόσα μέτρα”». Και εν κατακλείδι, «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».

 
Πλήρως συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα. Όπως είπε, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το πλαίσιο της απόφασης, υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο γόνιμου διαλογου.  Πρόσθεσε πως η Κ.Ο. είναι πλήρως συμπαγής η κ.ο. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση της συμφωνίας.

«Λιγότερος φανατισμός, μεγαλύτερη προσήλωση στα συνταγματικά δικαιώματα»

 
Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα και συγκεκριμένα ότι μόνο ένας από τους δράστες του συμβάντος στο Παλαιό Φάληρο ήταν πρόωρα αποφυλακισμένος, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε, ότι «το ζήτημα με τις πρόωρες αποφυλακίσεις που έχουν στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν είναι καινούριο ελληνική έννομη τάξη και ο πρώτο νόμος ψηφίστηκε το 1917. Υπάρχει αυτή η πρακτική ώστε να αποσυμφορούνται οι φυλακές και να μην καταδικάζεται η χώρα, από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια» ανέφερε.
 
«Το γεγονός» πρόσθεσε, «ότι αυτού του είδους η πρακτική συνδέεται με την πραγματικότητα, είναι ιδεολογικού χαρακτήρα προπαγάνδα, που εφευρίσκουν συγκροτήματα Τύπου για να πλήξουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την αντιεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης».
 
Συνεχίζοντας, υπενθύμισε, ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται περίτρανα ότι την περίοδο διακυβέρνησης μετά το 2015 η εγκληματικότητα έχει περιοριστεί σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία» και συνέστησε «λιγότερο φανατισμό και μεγαλύτερη προσήλωση στα συνταγματικά δικαιώματα, λιγότερες φωνές και περισσότερη ηπιότητα, όταν συζητάμε θέματα που αφορούν την αντιεγκληματική πολιτική».