Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται γερμανικά δημοσιεύματα, ο Σάρατζ μίλησε για «λόγια του αέρα» από πλευράς ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Ένωσης, προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη.

«Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Έδωσε μόνο υποσχέσεις, λόγια του αέρα. Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη επαγγελματική βοήθεια για να προστατεύσουμε και να ελέγξουμε τις ακτές μας  Εξάλλου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της χώρας. Τα αιτήματά μας δεν έχουν λάβει απάντηση μέχρι στιγμής. Εάν αυτό δεν αλλάξει, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη περισσότεροι διακινητές και ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 24.000 μετανάστες έφθασαν από τη Λιβύη στην Ιταλία τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, ενώ σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, 800.000 ως ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, βρίσκονται στη Λιβύη και θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ