Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σ. Ρομπόλης στα «Νέα», 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

Όπως υπογράμμισε, η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη τη δεκαετία 2020 -2030, οπότε και θα συνταξιοδοτηθούν οι Έλληνες που γεννήθηκαν από το 1960, ενώ στάθηκε στο ότι οι συντάξεις έχουν μετατραπεί σε φιλοδώρημα αφού υπάρχουν μειώσεις έως και 50%.

Σύμφωνα με τον Σ. Ρομπόλη, η «συνεχής υποχώρηση των μισθών και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στις συντάξεις. Όπως διαμορφώνονται πλέον οι μέσοι μισθοί, απαιτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές δέκα εργαζομένων για να πληρωθεί μια σύνταξη, ενώ πριν από την κρίση χρειάζονταν οι εισφορές μόνο τεσσάρων εργαζομένων. Η σύγκρουση των γενεών μεταξύ παλιών και νέων συντάξεων έχει ήδη ξεκινήσει».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα  με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΔΣ) η  σχεδιαζόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις (2019) καθώς και η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, έρχονται να επιφέρουν νέο διπλό χτύπημα και να μετατρέψουν τις ήδη μειωμένες συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Το Δίκτυο εκτιμά πως μετά τις νέες περικοπές οι συνταξιούχοι θα φτάσουν να έχουν χάσει το 65% των εισοδημάτων τους στα χρόνια του μνημονίου.