Συνέντευξη στους Ορέστη Βέλμαχο και Νάντια Ρούμπου

Το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έχει οδηγήσει στη φυλακή χιλιάδες ανθρώπους, ενώ η επικράτηση του «ναι» αναμένεται να του «λύσει τα χέρια» καθώς θα είναι στην ουσία ο απόλυτος άρχοντας της χώρας. Ο Cihan Erdal αναφέρεται στις πράξεις ανομίας του καθεστώτος και κάνει λόγο για ευκαιρία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι».

Πες μας δύο λόγια για τη σημασία του δημοψηφίσματος

Το δημοψήφισμα μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής για την ιστορία της Τουρκίας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος που θέλει ο Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Το «ναι» θα «κλειδώσει» τις πολιτικές που στηρίζει και εφαρμόζει ο Ερντογάν. Παράλληλα, θα απομακρυνθούμε ακόμα περισσότερο από τα ήδη περιορισμένα δημοκρατικά δικαιώματα που υπάρχουν. Το δημοψήφισμα αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξουμε αν θέλουμε δημοκρατία ή δικτατορία.

Ποια είναι η κατάσταση που επικράτησε τον τελευταίο καιρό πριν το δημοψήφισμα;

Από τις 20 Ιουλίου, η Τουρκία κυβερνάται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Οι διαδηλώσεις, οι απαγορεύσεις, η λογοκρισία, η κατάσταση που επικρατεί με τους Κούρδους. Υπάρχει αύξηση των κηρυγμάτων μίσους, ενώ βλέπουμε τι συμβαίνει και με τις συλλήψεις των μελών του HDP.

Τι στάση κράτησαν τα ΜΜΕ;

Στην πραγματικότητα τα ΜΜΕ λειτουργούν ως ανεπίσημο γραφείο Τύπου του Ερντογάν και του κόμματός του. Δεν είναι ούτε ανεξάρτητα, ούτε ελεύθερα να αποτυπώνουν την πραγματικότητα και φιμώνουν τις αντίθετες με τον Ερνογάν φωνές. Χρησιμοποιούμε ως δίαυλο τα social media. Ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο στους δρόμους και συνεχίζουμε να επικοινωνούμε τις θέσεις μας.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας συνδέουν με το ΡΚΚ;

Υποστηρίζουν πως έχουμε οργανικές σχέσεις με το PKK, αλλά το κόμμα μας αγωνίζεται στην «πολιτική αρένα». Είμαστε αντίθετοι με τις μορφές βίας και θεωρούμε ότι λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από τον εκδημοκρατισμό.

Γιατί φυλακίστηκε ο Ντεμιρτάς;

Ο Ντεμιρτάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τον Ερντογάν και την εξουσία του. Έχει εξελιχθεί σε ηγέτη όλης της Αριστεράς στην Τουρκία, καθώς είναι άνθρωπος που δίνει ελπίδα και κίνητρο στον λαό. Αυτό φαίνεται και από το πώς τον αντιμετωπίζει ο κόσμος, καθώς κατά την προεκλογική εκστρατεία του «όχι» όλοι έδειχναν ενδιαφέρον για τα όσα θα πει. Είναι ένας σημαντικός αντίπαλος για τον Ερντογάν.

Ποια η στάση του HDP σχετικά με το δημοψήφισμα;

Αυτό που επιθυμούμε κυρίως είναι να τερματιστεί η προσπάθεια του Ερντογάν για την συγκέντρωση νέων εξουσιών. Δευτερευόντως θέλουμε να καταδείξουμε την ανάγκη για μια πραγματικά δημοκρατική Συνταγματική αναθεώρηση. Αν επικρατήσει το «όχι», το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Το HDP ανήκει στις δυνάμεις που θέλουν να ανοίξουν δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό και την ειρήνευση στην Τουρκία.

Η Τουρκία ζει στη «σκιά» της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης  Ιουλίου. Πώς το βίωσες;

Η Τουρκία εκτέθηκε σε σημαντικό κίνδυνο, παρά το ότι στις 15 Ιουλίου η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ωστόσο, οι συλλήψεις και οι διώξεις που ακολούθησαν δεν έγιναν σε «καθαρό» νομικό πλαίσιο. Συγγραφείς και δημοσιογράφοι που δεν είναι εγκληματίες κατηγορήθηκαν και συνελήφθησαν με την κατηγορία πως συντέλεσαν στη «μηχανορραφία» της απόπειρας πραξικοπήματος. Ως κόμμα απαιτούμε να αποκαλυφθούν οι πολιτικές διαστάσεις της απόπειρας πραξικοπήματος.

Έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα των ανθρώπων οι τρομοκρατικές επιθέσεις;

Φυσικά και επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ζωή των πολιτών. Οι άνθρωποι φοβούνται να κυκλοφορούν με μεγάλη συχνότητα σε κεντρικά σημεία. Αυτές οι επιθέσεις επηρεάζουν τις ζωές και την καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Δώσε μας την εικόνα της δράσης της νεολαίας του HDP

Η νεολαία του κόμματος παλεύει κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, τόσο σχετικά με τη Δύση όσο και σχετικά με το Κουρδιστάν. Υπάρχουν διαφορές αντιθέσεις παρατάξεων σε σχολεία, πανεπιστήμια, αλλά και στις γειτονιές. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της νεολαίας προκειμένου να αποκτήσουν «φωνή» στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυξάνονται οι συλλήψεις στελεχών της νεολαίας του HDP. Ωστόσο, ο «πυρήνας» της καμπάνιας του «όχι» παραμένει η νεολαία από την οποία αντλούμε τη μεγαλύτερη δυναμική μας.

Βλέπεις πιθανό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση;

Νομίζω πως είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Ο Ερντογάν είναι ασυνεπής ως προς την πολιτική ατζέντα που διαχειρίζεται. Ήταν μεγάλο λάθος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνυπογράψει τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση. Η συμφωνία αυτή είναι «εκτός γραμμής» σχετικά με τις αξίες που υποστηρίζει πως πρεσβεύει στην ιδρυτική της διακήρυξη

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι τεταμένες την τελευταία περίοδο. Ποια είναι η θέση του HDP επί του ζητήματος;

Ο Ερντογάν προσπάθησε να δημιουργήσει τεχνητή πόλωση, σκοπεύοντας να αποκτήσει την εύνοια των εθνικιστών με αυτό το «τέχνασμα». Προσπάθησε να κάνει επίδειξη ισχύος έναντι της Ελλάδας, αλλά η τακτική αυτή δεν έδρεψε καρπούς.