Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα δικτατορίας στην Τουρκίας, καθώς δίνεται στους πολίτες η ευκαιρία να αποφασίσουν μέσα από τις κάλπες. «Το σύστημα αντιπροσωπεύει μία αλλαγή, μία μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Εκεί όπου υπάρχει δικτατορία, δεν χρειάζεται να έχεις προεδρικό σύστημα. Εδώ έχουμε κάλπη, η δημοκρατία παίρνει τη δύναμή της από τον λαό. Είναι αυτό που ονομάζουμε εθνική βούληση».


«Το 1-0 είναι το ίδιο με το 5-0»

Ερωτηθείς για την οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστήριξε πως σημασία έχει η νίκη και όχι η διαφορά του αποτελέσματος, καθώς είναι το ίδιο το να κερδίσεις με 1 – 0 ή 5 – 0.  «Έχω ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις 1-0 ή 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίσεις το παιχνίδι».


«Μη ανεκτή η στάση της ΕΕ»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε πως η Ένωση έχει σε στάση αναμονής τη χώρα του για 54 χρόνια και ζήτησε να τηρηθούν οι υποσχέσεις απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

«Η ΕΕ μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Έχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις της ΕΕ, η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν».