Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξει άμεσα σε μια συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το Ταμείο και πως η βάση αυτή ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος το Σεπτέμβρη του 2018.

Υποστήριξε ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, αποδεικνύει πως οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την δημοσιονομική απόδοση της χώρας -που προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις- στις αξιολογήσεις, ήταν αδικαιολόγητες.


Ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων το 2018


Ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, διότι, όπως εξήγησε, «το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού διορθωτή. Σημείωσε ότι όμως η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, «καθιστά το σενάριο ενεργοποίησης του, ως το πλέον απίθανο».


Συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχοι στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον


Η κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους, στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινούν την Παρασκεύη, σημείωσε: «Πρώτα και κύρια, με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το Ταμείο, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγράφουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». Τόνισε ότι «η βάση αυτή ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος το Σεπτέμβρη του 2018».

Υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης «παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Επισήμανε ότι «ο προσδιορισμός αυτής της δημοσιονομικής πορείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη λύση που αναμένεται να δοθεί για τη ρύθμισης του ελληνικού χρέους» και τόνισε πως «επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους». Αυτό, είπε, θα ανοίξει το δρόμο για το οριστικό τέλος της αβεβαιότητας και θα δώσει σήμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα ξεπερνά οριστικά και αμετάκλητα την οδυνηρή περίοδο της κρίσης και της αβεβαιότητας που κόστισε πάνω απ' όλα στην ελληνική κοινωνία.


Γεύση της πολιτικής του όσα είπε ο Μητσοτάκης για τη ΔΕΗ

 
Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι με τη ομιλία του προέδρου της ΝΔ την Τετάρτη σχετικά με τη ΔΕΗ «πήραμε μια γεύση της πολιτικής του “τόσα και άλλα τόσα”». Είπε συγκεκριμένα ο Δ. Τζανακόπουλος ότι ο Κ. Μητσοτάκης με σαφήνεια αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανεξεταστεί, η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ, δηλαδή «να περιοριστούν, ίσως και να καταργηθούν το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχονται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας μέσω των ρυθμίσεων των οφειλών».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή επανέφερε την πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ που αποφεύχθηκε μετά από τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και την πρόταση για την “Μικρή ΔΕΗ” και την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων. Ένα σχέδιο δηλαδή που κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας».


Η ΝΔ που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ


Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «είναι η πολιτική δύναμη η οποία όσο κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας». Ότι είναι εκείνοι που θεωρούσαν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, εκείνη που αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4 και 4,5% μέχρι το 2030, «αδιαφορώντας για την κοινωνική καταστροφή που θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη».

«Μιλάμε για την ίδια πολιτική δύναμη που σήμερα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου», τόνισε, απαριθμώντας ποια είναι αυτά που δεν θα ψηφίσει η ΝΔ: «Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την επιδότηση ενοικίου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, το πρόγραμμα για δωρεάν παιδικούς σταθμούς, τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.»

https://youtube.com/watch?v=0NBenj2_lu0%3Fautoplay%3D1