Σύμφωνα με τον Guardian, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας κατέθεσε δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων, την ώρα που είναι βαθιά χρεωμένη στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, προχώρησε στη συγκεκριμένη δωρεά, παρότι ο αμερικανικός νόμος απαγορεύει τις δωρεές από εταιρείες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Παρά τον περιορισμό της αμερικανικής νομοθεσίας, η κρατική PdVSA έκανε τη δωρεά μέσω της θυγατρικής της, Citgo Petrol, λίγο διάστημα μετά την απόφασή της PdVSA να παραχωρήσει σχεδόν το 50% της θυγατρικής της στη Rosneft, ως εγγύηση για δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.
 
Η δωρεά έγινε γνωστή την Τετάρτη, όταν η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα την σχετική έκθεση για την χρηματοδότηση της ορκωμοσίας, με τη βρετανική εφημερίδα να σημειώνει πως PdVSA και Citgo δεν σχολίασαν την είδηση.
 
Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις «ειδικές σχέσεις» της ρωσικής Rosneft με τον Ντ. Τραμπ, σημειώνοντας πως η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι η μόνη που τους συνδέει. Προ έτους έρευνα πρώην στελέχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας, στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα, εντόπισε τη Rosneft να παίζει κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση.