Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να μετατραπεί ο ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ενώ πρόσθεσε ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και άρα μόνον υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Ζητά «συμμαχίες των προθύμων»

Ερωτηθείς για τον αν αυτή τη στιγμή υπάρχει εύφορο έδαφος για ένταξη νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση δυσκολεύει το σενάριο αυτό. «Με δοσμένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν».

Συνεχίζοντας πάνω στο θέμα αυτό, υπογράμμισε ότι προέχει ενεργοποιηθεί το σενάριο πολλών ταχυτήτων και να δοθεί «ευρωπαϊκή» απάντηση.  «Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα κατά τρόπο εμφανώς ευρωπαϊκό, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα . Χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, “συμμαχίες των προθύμων”, όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση».

«Πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ οι ελληνικές προβλέψεις»

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, «άδειασε» το ΔΝΤ λέγοντας πως δυστυχώς για το Ταμείο τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της Αθήνας είναι πιο ρεαλιστικές.

«Όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά, ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα