Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας με καλάσνικοφ, πυροβόλησε κατά αστυνομικών. Σκότωσε επί τόπου τον έναν και τραυμάτισε βαριά άλλους δύο. Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν πάντως ότι και δεύτερος αστυνομικός υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του. Από τους πυροβολισμούς που ανταπέδωσαν οι αστυνομικοί σκοτώθηκε και ο δράστης.

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης ταυτοποιήθηκε και είναι γνωστός στις αρχές. Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του πρακτορείου ειδήσεών της Amaq. Η ανάληψη ευθύνης έγινε γρήγορα και η ταύτιση του δράστη με συγκεκριμένο άτομο υποδεικνύει κάποιο βαθμό άμεσης επαφής με το ΙΚ, σύμφωνα με το Reuters. 

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για τη «ριζοσπαστικοποίησή» του και ότι είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί, αλλά το όνομά του δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να εξακριβωθεί εάν είχε συνεργούς. «Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί. Δεν θα την δώσω στη δημοσιότητα διότι συνεχίζονται οι έρευνες» δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

η εταιρεία σιδηροδρόμων RATP ανακοίνωσε ότι πολλοί σταθμοί έχουν κλείσει στην γύρω περιοχή για λόγους ασφαλείας: Champs-Elysées–Clemenceau, Franklin-Roosevelt και George-V.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του Παρισιού οι αστυνομικοί ήταν συνειδητά στόχοι των δραστών. Ενας συνδικαλιστής αστυνομικός που μίλησε στο ραδιόφωνο  France Info ανέφερε ότι είναι προς το παρόν αδύνατον να γνωρίζει κανείς αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα ή αν πρόκειται για ληστεία με δραματικό φινάλε, αναφέρει η γαλλική Liberation.

Νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές έκαναν λόγο για μια πιθανότατα «τρομοκρατική ενέργεια», αλλά τρεις πηγές της αστυνομίας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η επίθεση να ήταν μια απόπειρα ένοπλης ληστείας, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο και έχουν συστήσει στους πολίτες να αποφύγουν τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι νεωτέρας. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί. Ελικόπτερο της αστυνομίας πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από την περιοχή.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σίγουρος πως το περιστατικό σχετίζεται με τρομοκρατία και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το πρωί της Παρασκευής. Ανακοίνωσε ακόμη πως οι αρχές ασφαλείας θα βρίσκονται στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Ο Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλη την προεκλογική δραστηριότητά του την Παρασκευή και καλεί όλους τους υποψηφίους να πράξουν το ίδιο.

https://youtube.com/watch?v=1Ydto3Iyzic%3Fautoplay%3D1