Το αρμόδιο Συμβούλιο του ΟΗΕ έπρεπε να εγκρίνει 4 χώρες από την Ασία για τις θέσεις της Επιτροπής υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών και εξέλεξε το Ιράκ, τη Νότια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και τη Σαουδική Αραβία. Από αυτές, η τελευταία προκάλεσε σφοδρή αντίδραση ανθρωπισστικών οργανώσεων, καθώς οι νόμοι του Βασιλείου δεν παρέχουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα στις γυναίκες.

«Όλες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πρέπει να έχουν έναν άντρα προστάτη που παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό τους, ελέγχοντας τη ζωή μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι το θάνατο. Η Σαουδική Αραβία επίσης απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του UN Watch, Hillel Neuer. Το UN Watch είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«To να εκλέγεις τη Σαουδική Αραβία για να προστατέψεις τα δικαιώματα των γυναικών είναι σαν να κάνεις έναν εμπρηστή διοικητή της Πυροσβεστικής» πρόσθεσε ο Neuer.

Η Σαουδική Αραβία είναι διαχρονικός σύμμαχος δυτικών κρατών και κυρίως των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία έγινε μυστικά (μετά από αίτημα των ΗΠΑ), υπολογίζεται ότι 5 ευρωπαϊκά κράτη έδωσαν την ψήφο τους στο Βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία είναι από το 2016 μέλος και του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.