Το δημοσίευμα με τίτλο «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας» αποκαλύπτει ότι η μετατροπή του ESΜ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο συνδέεται με μία πρόβλεψη συντεταγμένης χρεοκοπίας των χωρών της Ευρωζώνης που θα χρειάζονται στο μέλλον οικονομική βοήθεια. Ο Σόιμπλε στοχεύει σε μια τέτοια λύση, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Όπως υπογραμμίζεται, ο Σόιμπλε συμπλέει με την γερμανική κεντρική τράπεζα, την Μπούντεσμπανκ, που πρότεινε πέρυσι με αυτόματη συμμετοχή και «κούρεμα» των πιστωτών αν μια χώρα είναι υπερχρεωμένη. Γι’ αυτό τον λόγο, οι εκδόσεις των ομολόγων θα έχουν ειδική ρήτρα που θα αναφέρει πως οι πιστωτές της παραιτούνται από μέρος της απόδοσης σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αυτό του Σόιμπλε δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθεί καθώς ενδέχεται να συναντήσει αντιστάσεις από αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, καθώς η ρήτρα θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων χωρών.

Θέλει να τελειώνει με το ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή δημοσίευμα του ίδιου μέσου, ανέφερε ότι ο Σόιμπλε ζητά επιτακτικά από τη Μέρκελ τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ώστε στο μέλλον να μην υπάρχει ανάμειξη του ΔΝΤ σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής χωρών της Ευρωζώνης

Όπως επισήμαινε η εφημερίδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και αρχικά αντίθετος στην εμπλοκή του Ταμείου σε ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία της Άγκελα Μέρκελ, «ωστόσο τα επόμενα χρόνια είδε να επιβεβαιώνεται η άποψή του, ότι δηλαδή η συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη», σημειώνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το ΔΝΤ να επιμένει σε γενναία ελάφρυνση χρέους και η Γερμανία προβάλλει ισχυρή αντίσταση.