Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως με τη διαφαινόμενη νίκη Μακρόν η Γαλλία μπαίνει σε μια μεγάλη πολιτική κρίση «διότι ο Μακρόν είναι μετεωρίτης στην πραγματικότητα. Άνθρωπος των τραπεζών είναι».

Όπως υπογράμμισε, επί προεδρίας Μακρόν θα ακολουθηθεί «γραμμή Βερολίνου» και θα διαλύσει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος. «Η πολιτική που θα ακολουθήσει είναι μια πολιτική διάλυσης του κοινωνικού κράτους, το οποίο στη Γαλλία έχει πολύ γερές και βαθιές ρίζες. Γιατί και ο Μακρόν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με αυτή που ακολουθεί το Βερολίνο, λίγο-πολύ την ίδια πολιτική. Και από την άλλη μεριά, με την πολιτική κρίση της Γαλλίας δυναμώνει τον άλλο πόλο του πρώην άξονα του γαλλογερμανικού, δηλαδή τη Γερμανία».


Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς

Ωστόσο, ο Σ. Κούλογλου υποστήριξε ότι παρά την όποια κριτική ασκεί στον Μακρόν, η διαφαινόμενη επικράτησή του αποτελεί ανακούφιση με δεδομένο ότι απέναντι του έχει τη Λεπέν. Χτύπησε «καμπανάκι» για τη Γαλλία και την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως η ακροδεξιά πέρασε στον δεύτερο γύρο με ποσοστό που ξεπερνά το 20%.

«Η δημοκρατική Ευρώπη είναι ανακουφισμένη γιατί η Μαρίν Λεπέν μάλλον δεν εκλέγεται, κατά πάσα πιθανότητα. Και επίσης και γιατί το ποσοστό της είναι χαμηλό, σχετικά χαμηλό, σε σχέση με αυτό που περίμενε η ίδια και το στρατόπεδό της. Και μόνο το γεγονός ότι η Ακροδεξιά ξεπερνάει το 20% και μπαίνει στο δεύτερο γύρο είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, κανονικά θα έπρεπε να ανησυχήσει και τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη».