«Εναρκτήριο» αντικείμενο προς συζήτηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης αναμένεται να είναι το θέμα της αγοράς ενέργειας όπου θα τεθεί υπό συζήτηση στις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης που αρχίζουν εκ νέου οι συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων).
 
Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14- 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.


«Το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα για περισσότερα μέτρα»


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιφύλασσε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα απογοητευτικό μήνυμα για την Ελλάδα: Ακόμη και αν η χώρα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, χρειάζεται ακόμα πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, είναι μόνο μια προκαταβολή», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.


Ο Τόμσεν και η Λαγκάρντ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σαββατοκύριακο πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στο επίκεντρο.