Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επιτέθηκε «σε όσους εξαπολύουν επιθέσεις στην Εκκλησία προς εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως «η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία & δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας».
 
«Να υβρίζεται και να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν “προοδευτικό” άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία. Ή πάλι να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν την έχουν πιστέψει και ποτέ δεν την έχουν υπηρετήσει πνευματικά. Να προσκολλώνται όψιμα, μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι» ανέφερε, αφήνοντας προφανείς αιχμές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
 

 
Αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως η Εκκλησία υπήρξε πάντα για το κόμμα του ένας εθνικός εταίρος και ένας κοινωνικός σύμμαχος, «ο πιο κοντινός, ο πιο αποτελεσματικός κοινωνικός σύμμαχος και όχι ένας σύμμαχος στα δύσκολα, και μαζί ένας ιδεολογικός εχθρός για να υπηρετούνται παρωχημένες ιδεοληψίες».

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον φοροελαφρύνσεων για την Εκκλησία, σημειώνοντας πως «οι σχέσεις πρέπει να είναι σταθερές, ειλικρινείς, έντιμες, με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους. Γι' αυτό και θα πλατύνουμε όλες τις συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, που μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα μας. Παράδειγμα, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πολλαπλά επωφελής. Καθώς και η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για όσους επιλέγουν να διαβούν τον αγαθό δρόμο της φιλανθρωπίας».
 

 
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το κόμμα του δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.
 
«Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη κατοχύρωση. Ως εκ τούτου, μία ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό», ανέφερε.