Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τους αντιμετωπίζει «ως μαθητές» και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη στάση ως προς την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

«Ζητούμε ειλικρίνεια από την Ε.Ε. για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας. Θέλουμε μία απόλυτα καθαρή θέση από την πλευρά της, ώστε να μπορούμε να καθορίσουμε κι εμείς τη στάση μας», ανέφερε ο Γιλντιρίμ και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι εντός της ΈΕ θεωρούν την Ένωση  «ένωση χριστιανικών κρατών», «δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσουμε περισσότερο χρόνο».

«Δεν εφαρμόστηκε η συμφωνία για το προσφυγικό»

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, υποστήριξε πως η Ένωση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία, καθώς υπήρχε συμφωνία για χορήγηση 3 δισεκατομμυρίων και μέχρι τώρα έχουν δοθεί 790 εκατομμύρια. Παράλληλα, τόνισε ότι το κομμάτι που αφορούσε την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ε.Ε. επίσης δεν έχει εφαρμοστεί «με βάση το χρονοδιάγραμμα».