Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η επικείμενη εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλική Προεδρία θα ενταχθεί στην τάση ανάπτυξης νέων προοδευτικών συμμαχιών στην Ευρώπη, που έρχονται να αντιπαρατεθούν με την πολιτική της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και της λιτότητας.

«Βλέπει» αντίσταση απέναντι στην ακροδεξιά

Όπως υποστήριξε, στις γαλλικές εκλογές φάνηκε πως υπάρχει δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κατεστημένες πολιτικές, ενώ υπήρξε και αντίσταση στην απέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων, όπως συνέβη και στην Αυστρία όπου ηττήθηκε ο εκπρόσωπος των ακροδεξιών για την προεδρία της χώρας. «Οι γαλλικές εκλογές αποδεικνύουν την τάση, την οποία υπέδειξε και η αυστριακή εκλογή του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κατεστημένες πολιτικές και από την άλλη μεριά, την αντίστασή τους στην επέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων».

«Η Γαλλία μας στήριξε στη διαπραγμάτευση»

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία, ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για κοινά συμφέροντα και κοινές αντιλήψεις των δύο χωρών, ενώ στάθηκε στη στήριξη που είχε η Αθήνα από το Παρίσι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η σχέση και επί προεδρίας Μακρόν.

«Ούτως ή άλλως Γαλλία και Ελλάδα έχουν στρατηγική σχέση, κοινά συμφέροντα, κοινές αντιλήψεις για την Ευρώπη. Είχαμε τη στήριξη της Γαλλίας στο θέμα της διαπραγμάτευσης και τα άλλα εθνικά θέματα την προηγουμένη περίοδο. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση αυτή που βασίζεται στη συναντίληψη και σε κοινές αξίες, θα συνεχιστεί και υπό την προεδρία του κ. Μακρόν».