Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία θα επανεξετάσει την θέση της αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που υποχρεωθεί να περιμένει για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα και αν επιμείνει η υπάρχουσα εχθρική νοοτροπία κάποιων μελών κρατών.

Προ των πυλών το δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ

Όπως είχε προαναγγείλει και κατά την «προεκλογική περίοδο» του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθέωρηση, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και πως η Τουρκία δεν θα περιμένει επ’ αόριστον στην πόρτα εισόδου της Ένωσης μετά από 54 χρόνια. «Αν δεν ενεργούν με ειλικρίνεια, θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Δεν βρίσκω τον λόγο που πρέπει να περιμένουμε περισσότερο. Συζητάμε περίπου 54 χρόνια».

«Στα πρόθυρα διάλυσης η Ένωση»

Ο Ερντογάν υποστήριξε έμμεσα πως η ΕΕ έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Τουρκία και όχι το αντίστροφο, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης και δεν μπορεί να μείνει «ζωντανή» έχοντας ως στήριγμα μια ή δύο χώρες. Τέλος, άφησε αιχμές για τα κράτη – μέλη που δεν επιθυμούν την ένταξη ενός μουσουλμανικού κράτους.

«Οι Βρετανοί ρωτήθηκαν και αποφάσισαν την έξοδο από την ΕΕ. Τώρα πορεύονται με ηρεμία προς ένα νέο μέλλον, ενώ το ίδιο έχουν πράξει και οι Νορβηγοί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει ζωντανή με τη στήριξη ενός ή δύο κρατών.

Χρειάζεται η παρουσία ενός κράτους όπως η Τουρκία που συμβολίζει μια διαφορετική πίστη, προκειμένου να καταστήσει πιο δυνατή την Ένωση. Ωστόσο, μέλη της ΕΕ δείχνουν να μην μπορούν να καταλάβουν αυτό το πράγμα και θεωρούν πολύ δύσκολο να απορροφήσουν ένα μουσουλμανικό κράτος όπως είναι η Τουρκία».