«Διαμαρτυρόμαστε για τις άδικες συνθήκες διαβίωσης και την καθυστέρηση των εγγράφων μας έως και 10 μήνες. Ζητάμε τα δικαιώματά μας, να μας δοθούν τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα για να προχωρήσουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είμαστε πολύ κουρασμένοι, υποφέρουμε, προτιμάμε να πεθάνουμε, παρά να ζούμε χωρίς δικαιώματα» δηλώνουν σε ανακοίνωση τους. Οι αιτήσεις των 12 προσφύγων έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό και 4 από αυτές και μετά τη διαδικασία της έφεσης. «Όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους υπευθύνους του καμπ μας δίνουν πάντα την ίδια απάντηση. “Περιμένετε”»

Μάλιστα ένας από τους πρόσφυγες είναι 16 ετών και κανονικά θα έπρεπε να  αντιμετωπίζεται ως ασυνόδευτος ανήλικος και να μην κινδυνεύει με απέλαση. Ωστόσο δεν έχει μαζί του το πιστοποιητικό γεννήσεως, αφού έφυγε από το Κομπάνι χωρίς τα χαρτιά του. Tην Κυριακή και τη Δευτέρα μερικοί από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι, εξάντληση και αφυδάτωση. Μετά από λίγες ώρες επέστρεψαν στο κέντρο της Μόρια.

Οι πρόσφυγες αποφάσισαν να ξεκινήσουν την απεργία ελπίζοντας να αναγκάσουν τις αρμόδιες αρχές να ενδιαφερθούν για τις υποθέσεις τους. Κάτι που όπως καταγγέλουν μιλώντας σε αλληλέγγυους τη Δευτέρα, τέταρτη μέρα της απεργίας, δεν έχει γίνει ακόμα. «Όταν ξεκινήσαμε την απεργία πείνας σκεφτήκαμε ότι οι ΜΚΟ, οι υπεύθυνοι του καμπ, ο οποιοσδήποτε, θα μας προσέγγιζαν για να μάθουν τι κάνουμε και ποιο είναι το αίτημα μας αλλά πιστέψτε με, καθόμαστε στο δρόμο δεν τρώμε και δεν πίνουμε τίποτα και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Φαίνεται ότι μας έχουν ξεχάσει»

Ο αγώνας των προσφύγων οδήγησε, τις προηγούμενες ημέρες, αλληλέγγυους στην πρωτοβουλία να δημιουργήσουν τη σελίδα Starving for humanity, οπου άνθρωποι από όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να στέλνουν φωτογραφίες συμπαράστασης