Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η Ε. Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι η συμφωνία που έγινε με τους δανειστές «δεν θα υπήρχε με αυτούς τους όρους, αν δεν υπήρχε η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει για την ανάγκη να θεσμοθετηθούν παράλληλα θετικά μέτρα, τα οποία είναι μέτρα υποστήριξης του κοινωνικού κράτους».

Επέμεινε στο ότι η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να επιτύχει μία συμφωνία, «η οποία θα λέει ότι θα ληφθούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος, το 2019 και το 2020, αλλά τα μέτρα αυτά θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου».

«Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο»

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις στον τομέα των εργασιακών, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε να μην υπάρχει διπλασιασμός του ορίου ομαδικών απολύσεων στο 10% από 5% σήμερα, παρά τις σχετικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ, όπως είπε, αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις του Ταμείου για το συνδικαλιστικό νόμο και, συγκεκριμένα, την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out). Σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο είπε ότι αυτή τη στιγμή, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για την απεργία, αλλά θα γίνουν αλλαγές στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών, όπως με την προσθήκη κάποιων ποινικών αδικημάτων.


«Μένει στις προσωπικές διαφορές η μείωση συντάξεων»

Ερωτηθείσα για τις μειώσεις που προβλέπονται στις συντάξεις, έκανε λόγο για καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, με τον οποίο «θα αποφευχθούν  μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις».

«Αυτή η αρνητική μεταβολή θα αφορά μόνο τις προσωπικές διαφορές, το ένα τρίτο των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου το 30% και πρόκειται για όσους έχουν πάρει συντάξεις, πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και των οποίων η σύνταξη ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού».

Παράλληλα, ανέφερε πως διαπραγματεύονται ένα «πλαφόν» στην απομείωση της προσωπικής διαφοράς. «Αυτό που διαπραγματευόμαστε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες μεταβολές».