Μιλώντας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το προσφυγικό βάρος με αξιοπρεπείς θυσίες, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί να της λένε ότι δεν φυλάει καλά τα σύνορά της, κυρίως τα θαλάσσια. «Δεν ζητούμε τόσο πολύ οικονομικά μέσα, όσο την πρακτική συμπαράσταση των εταίρων μας» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει καταμερισμός των προσφύγων, λέγοντας ότι ένας λαός από μόνος του, δεν μπορεί να σηκώσει τόσο μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών, κυρίως όταν μέσα σε αυτούς υπάρχουν πολλοί παράνομοι μετανάστες.
 
Ο Π. Παυλόπουλος επισήμανε ότι αυτό που λείπει είναι η δυνατότητα καταλληλότερου ελέγχου των διακινητών από την πλευρά της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη συμπαράσταση και την ειλικρινή συνεργασία με την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, εν πολλοίς κάνει τη δουλειά της, καθώς φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες αυτήν τη στιγμή.
 
Εξάλλου, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που ισχύει από το 2008, βάσει του οποίου η ΕΕ πρέπει να διαμορφώνει συμφωνίες με κράτη που στέλνουν παράνομους μετανάστες ώστε να μπορούν να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους, ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί παρά ελάχιστα.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτές τις ώρες είναι κατά κύριο λόγο την κατανομή των προσφύγων, ώστε να έχουν καλύτερη μοίρα, αλλά πολύ περισσότερο τη συμπαράσταση μέσω εξειδικευμένων ανθρώπων που έρχονται ανιδιοτελώς να βοηθήσουν.
 
Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να αναγνωριστούν οι προσπάθειές της και όσα έχουν κάνει οι Έλληνες νησιώτες και όχι να δέχεται εύκολη κριτική, σημειώνοντας: «Θέλουμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε τη συμπαράσταση της δικιάς μας οικογένειας, της ευρύτερης Ευρώπης».