Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, με βάση τα στοιχεία του 2015, στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης και απομόνωσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με το 35,7% τουλάχιστον να απειλείται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 
Η αδυναμία πληρωμής του ενοικίου, λογαριασμών ή υποθήκης, η αδυναμία θέρμανσης στο σπίτι, η κατανάλωση κρέατος, ψαριού ή πρωτεϊνών κάθε δεύτερη ημέρα, μία εβδομάδα διακοπές τουλάχιστον, κατοχή αυτοκινήτου, πλυντηρίου, έγχρωμης τηλεόρασης ή τηλεφώνου, είναι μερικά από τα κριτήρια για το εάν κάποιος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτωχοποίησης, καθώς αρκεί να ισχύουν τουλάχιστον τα τέσσερα από αυτά για να τεθεί κάποιος στο περιθώριο.
 

Σε δυσθεώρητα ύψη βρίσκεται και το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές υλικές στερήσεις, καθώς εκτιμάται πως περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις (22,2%).
 
Σημειώνεται πως σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βρίσκεται και το ποσοστό των νέων ανθρώπων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή εργασίας (ηλικίας 15-24), καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην πέμπτη θέση από το τέλος, με το ποσοστό να εκτιμάται στο 17,2%.
 
Παράλληλα, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνάει για πρώτη φορά από το 2008 το 70% το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 20-64, η Ελλάδα παραμένει ουραγός, με το ελληνικό ποσοστό να εκτιμάται σε 54,9%, ενώ πρώτη είναι η Σουηδία και η Γερμανία με 80,5% και 78% αντίστοιχα.
 
Ακόμα χειρότερη είναι η συνολική εικόνα της ανεργίας στην Ελλάδα, με το ποσοστό για το 2015 να την τοποθετεί στο 24,9%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 9,4%. Σημειώνεται πως στη Γερμανία εκτιμάται στο 4,6%
 
Στη σύγκριση, δε, που κάνει η Κομισιόν μεταξύ των εργαζομένων και των συνολικών αποζημιώσεων που εξασφαλίζουν (μισθός σε χρήμα και σε είδος, εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης), η χώρα μας βρίσκεται επίσης στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των 28, με το κόστος να εκτιμάται στα 7 ευρώ την ώρα, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να εκτιμάται στα 18,7 ευρώ.
 
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, την ώρα που ένας εργαζόμενος «κοστίζει» 3,3 ευρώ την ώρα στην ουραγό Βουλγαρία, στο Λουξεμβούργο φτάνει τα 40,1 ευρώ, περιγράφοντας μία ακόμη τεράστια ανισότητα.

Παράλληλα, ζοφερή περιγράφεται η πραγματικότητα και στον τομέα της επίδρασης των κοινωνικών παροχών, πλην της σύνταξης, για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 4,1%, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 8,7% και την Ιρλανδία που βρίσκεται στην πρώτη θέση να καταφέρνει 19,9%.
 
Από το σκηνικό που περιγράφεται παραπάνω δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η Υγεία, όπου η χώρα μας συναντάται και πάλι τελευταία, με περισσότερους από έναν στους δέκα να μην είναι σε θέση να απολαύσει υγειονομική περίθαλψη όταν το χρειάζεται. Το ποσοστό της Ελλάδας εκτιμάται στο 12,7%, την ώρα που στην Ολλανδία και την Αυστρία το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν μηδέν (0,1%). Σημειώνεται επίσης πως, με εξαίρεση τη χώρα μας και άλλα πέντε κράτη-μέλη (Εσθονία, Ρουμανία, Λετονία, Πολωνία και Ιταλία), όλα τα άλλα καταφέρνουν ποσοστά κάτω του 5%.
 
Συνοψίζοντας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση. Αξίζει να σημειωθεί πως το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε το 2015 εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: