«Μία τρίτη χώρα δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα ή προνόμια με μία χώρα μέλος», δήλωσε στο κοινοβούλιο η Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Ισως να σκέφτεστε ότι αυτό είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς είμαι υποχρεωμένη να το πω ξεκάθαρα διότι έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν να έχουν ψευδαισθήσεις για το θέμα αυτό», εξήγησε η ίδια και επέμεινε ότι το να νομίζει κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί, μετά την έξοδό του από την ΕΕ, να επιτύχει πλεονεκτήματα αντίστοιχα με αυτά που έχει σήμερα «θα ήταν χάσιμο χρόνου» . Παράλληλα, διαμήνυσε οτι σχετικές διαπραγματεύσεις των επόμενων μηνών θα είναι δύσκολες.
 
Τέλος, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους της εξόδου από την Ενωση θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν «κατά ικανοποιητικό τρόπο», πριν συζητηθεί το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ, τη στιγμή που το Λονδίνο θα προτιμούσε οι δύο αυτοί κύκλοι διαπραγματεύσεων να εξελιχθούν παράλληλα.