Όπως δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών με την τρόικα, «έχουμε λύσει τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα». Το ΔΝΤ φαίνεται να δείχνει εμμονή σε ζητήματα που μέχρι στιγμής δεν γίνονται αποδεκτά από την κυβέρνηση. Η ίδια πηγή αναφέρει πως εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το Ταμείο προσπαθεί να δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

Στο επίκεντρο αποκρατικοποιήσεις και εργασιακά

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, αύριο το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων εργασίας (το MOU με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και το MEFP με το ΔΝΤ, καθώς και τα δύο αντίστοιχα τεχνικά κείμενα). Στη σημερινή συνάντηση που έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των εργασιακών.

Άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέλουν Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι ελπίζει σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν το τέλος Μαΐου, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, από πλευράς του, ανέφερε ότι η Ελλάδα και όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν εποικοδομητικά για να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να νομοθετήσουν περαιτέρω μέτρα σε εισοδήματα και συντάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τα μέτρα για τις συντάξεις θα ισχύσουν το 2019, ενώ τα μέτρα στον φόρο εισοδήματος θα ισχύσουν το 2020, εκτός και αν χρειαστεί να ισχύσουν νωρίτερα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να λάβει η Ελλάδα «αναπτυξιακά» μέτρα από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς οι θετικές τάσεις του 2016 φαίνεται πως τώρα συνεχίζονται, αλλά με μειωμένο ρυθμό, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης, Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα και όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν εποικοδομητικά για να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, κι αυτό διότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις. Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα με κοινό στόχο μίας τεχνικής συμφωνίας σύντομα.