Όπως αναφέρει το BBC, Η Α. Μέρκελ κάλεσε τους Βρετανούς να «προσγειωθούν» ως προς την αντιμετώπιση που έχουν από τα κράτη – μέλη της ΕΕ. «Μια τρίτη χώρα – όπως θα είναι η Βρετανία μετά την έξοδο της από την ΕΕ – δεν μπορεί και δεν πρόκειται να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα μέλη – κράτη και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν τα 27 μέλη της Ένωσης».

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής που θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τους όρους του «διαζυγίου», η Μέρκελ κάλεσε τους Βρετανούς να μην έχουν ψευδαισθήσεις.  «Ίσως να σκέφτεστε ότι αυτό είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς είμαι υποχρεωμένη να το πω ξεκάθαρα διότι έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι στη Βρετανία συνεχίζουν να έχουν ψευδαισθήσεις για το θέμα αυτό».

Όπως επισημαίνεται, η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους της εξόδου θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν «κατά ικανοποιητικό τρόπο», προτού συζητηθεί το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ, τη στιγμή που το Λονδίνο θα προτιμούσε οι δύο αυτοί κύκλοι διαπραγματεύσεων να εξελιχθούν παράλληλα.