«Να απαντήσει στα ερωτήματα» για τις παρατυπίες στην προεκλογική εκστρατεία κάλεσε την Πέμπτη την Τουρκία η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα της Μπούντεσταγκ.
 
Η Α. Μέρκελ έκανε ειδική αναφορά στην έκθεση του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία περιστέλλει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και δεν επέτρεψε τη δίκαιη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με την έκθεση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου ήταν οριακό υπέρ της πρότασης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση.
 
«Θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά πώς απαντάει η Τουρκία στις εκθέσεις», είπε η Γερμανίδα, προσθέτοντας ότι τα συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων «έχουν επιβαρύνει σοβαρά τις γερμανοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην άδικη κράτηση δημοσιογράφων, «όπως συμβαίνει με τον (ανταποκριτή της Welt) Ντενίζ Γιουτζέλ».
 
Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν πασχίζει να επιστρέψει στα τέλη Μαΐου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, την οποία είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει λόγω ασυμβατότητας του προεδρικού αξιώματος με κομματικές ταυτίσεις. Μετά το δημοψήφισμα, το αναθεωρημένο σύνταγμα επιτρέπει τη συμμετοχή του προέδρου σε πολιτικό κόμμα και την κατοχή κομματικών αξιωμάτων.
 

Ερντογάν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατία μας

 
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες, ειδικά στην ΕΕ, να αμφισβητήσει τη δημοκρατία μας» δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος προεδρος σύμφωνα με το Anadolu.
 
«Η Τουρκία είναι μία χώρα που στις 15 Ιουλίου πήρε μία απόφαση με θέμα τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του νόμου, χωρίς αμφισβήτηση» δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο αποτυχημένο δημοψήφισμα που στοίχισε τη ζωή σε 249 ανθρώπους.
 
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους θεσμούς και κράτη, ειδικά στην ΕΕ, να αμφισβητούν τη δημοκρατία μας μέσα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου», δήλωσε στο περιθώριο της 55ης επετείου της εγκαθίδρυσης του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.