του Μιχάλη Γιαννεσκή

Έτσι άρχισε η κατάληψη της πρεσβείας από φοιτητές του LSE του πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλη της «Επιτροπής των 100» κατά των πυρηνικών όπλων. Οι καταληψίες άρχισαν να στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα από το ραδιοφωνικό πομπό της πρεσβείας, και να φωνάζουν συνθήματα με μεγάφωνο από το μπαλκόνι της πρεσβείας.

Η κατάληψη διήρκησε λίγες ώρες, γιατί το προσωπικό της πρεσβείας έβαλε από την πίσω πόρτα αστυνομικούς που φρουρούσαν τη γειτονική πρεσβεία των ΗΠΑ. Η αστυνομία συνέλαβε όλους τους καταληψίες και τους μετέφερε με κλούβες σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Λονδίνου. Ωστόσο οι αστυνομικοί ξέχασαν να κλειδώσουν την πόρτα μιας κλούβας, και 10 από τους 52 συλληφθέντες κατάφεραν να αποδράσουν. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν και τρεις από αυτούς φυλακίστηκαν για 15, 12 και 6 μήνες.


Έξωση των καταληψιών από την αστυνομία

Σήμερα, ακριβώς 50 χρόνια μετά την κατάληψη της πρεσβείας, Βρετανοί και Έλληνες γιορτάζουν την πτώση της χούντας στο κεντρικό κτίριο του συνδικάτου UNITE στο Λονδίνο. Η Καμπάνια Αλληλεγγύης για την Ελλάδα, η Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα και οι καταληψίες της πρεσβείας συνδιοργανώνουν μια εκδήλωση που θα συμπεριλάβει φόρο τιμής στα θύματα της δικτατορίας, ομιλίες από τη Γενική Γραμματέα του UNITE Gail Cartmail και την Katy Clark, πολιτική γραμματέα του Τζέρεμι Κόρμπιν, αφήγηση των εμπειριών ενός μέλους της αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα που φυλακίστηκε από τη χούντα, εξιστόρηση της κατάληψης, και μουσική με τραγούδια του Θεοδωράκη που είχαν απαγορευθεί από τη χούντα.


Άρθρο του Guardian την επόμενη της κατάληψης

Το κύριο θέμα της εκδήλωσης είναι «Ποτέ Ξανά», διότι ενόσω νοσταλγοί της χούντας κυκλοφορούν ανάμεσά μας, η μνήμη της φασιστικής βαρβαρότητας της χούντας δεν πρέπει να εξαλειφθεί.