Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση Odoxa για το συγκρότημα France Info, το 45% των Γάλλων εκτιμούν ότι ο Ζαν Λικ Μελανσόν είναι αυτός που ενσαρκώνει καλύτερα την αριστερά.

Το κίνημά του « η Ανυπότακτη Γαλλία» ( la France insoumise) είναι πλέον η τέταρτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για το 35% των ερωτηθέντων η «Ανυπότακτη Γαλλία» προηγείται του Σοσιαλιστικού κόμματος που συγκεντρώνει το 14%, του κινήματος «Εμπρός» του Εμμανουέλ Μακρόν με 11%, του κόμματος «Ευρώπη-Οικολογία- Πράσινοι» 2% και των δύο αριστερών κόμματων που είχαν υποψηφίους (Φιλίπ Πουτου και Ναταλί Αρτό ) που συγκεντρώνουν μόλις το 1%.

Η προσωπικότητα του Ζαν Λικ Μελανσόν υπερέχει στην προτίμηση των Γάλλων σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση της αριστεράς: Έχει κερδίσει το 45% των προτιμήσεων, έναντι 14% για τον Μπενουά Αμόν, 13% για τον Εμμανουέλ Μακρόν, 12% για τον Μανουέλ Βαλς και μόλις 8% για τον Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Odoxa, Γκαέλ Σλιμάν, ο Ζαν Λικ Μελανσόν έχασε ήδη 3 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση των Γάλλων μεταξύ της Πέμπτης 20 Απριλίου και της Δευτέρας 24, που ήταν η επόμενη των δηλώσεών του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Η πτώση στους προσκείμενους της αριστεράς ήταν 6 μονάδες και στους προσκείμενους του σοσιαλιστικού κόμματος 17 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Γκαέλ Σλιμάν, ο Ζαν Λικ Μελανσόν πληρώνει για την κακή εικόνα του ηττημένου που έδωσε ύστερα από το αποτέλεσμα (…), σοκάρισε τους αριστερούς αρνούμενος να δώσει σύσταση για ψήφο κατά της Μαριν Λεπέν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ