Μετά την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στη Μάλτα, ο Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα συζήτηση» από την οποία εξήχθησαν συμπεράσματα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα.

«Καταλήξαμε ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτή τη σχέση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών».

«Να μην παρασυρθεί από προκλήσεις η Ευρώπη»

Ο Ν. Κοτζιάς συνέστησε την προσοχή στους ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με τις αφορμές που ενδέχεται να δώσει η Τουρκία. Υπογράμμισε πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να παρασυρθεί η ΕΕ από μέτρα όπως η υιοθέτηση της θανατικής ποινής, προκειμένου να επιρρίψει η Άγκυρα στις Βρυξέλλες την ευθύνη για την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επισήμανε ότι η Τουρκία είναι νευρική και αναθεωρητική δύναμη, και κανείς δεν πρέπει να παριστάνει σαν να ανακάλυψε τώρα ότι δεν είναι δημοκρατική, και αφετέρου ότι δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικά μέτρα, καθώς -όπως είπε- το να μείνει η Τουρκία στο δρόμο της ΕΕ «θα είναι κέρδος για όλους και για εμάς».


Ζήτησε ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα

Παράλληλα, κάλεσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να στηρίξουν την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο η τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας και ότι δεν είναι καιρός για πειράματα αλλά χρειάζεται «καθαρό και ψύχραιμο κεφάλι».

Τέλος, δήλωσε πως το να μείνει η Τουρκία στο δρόμο της ΕΕ «θα είναι κέρδος για όλους και για εμάς» και κάλεσε την γειτονική χώρα να δείξει με πράξεις το αν θέλει να ενταχθεί στην Ένωση.