Όπως αναφέρει το πρακτορείο Russia Today, ο Ερντογάν προτίθεται να πει «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν ανοίξουν «νέα κεφάλαια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ένωση. «Από εδώ και στο εξής η μόνη επιλογή είναι να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις σχέσεις μας. Αν αυτό δε συμβεί θα πούμε αντίο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την επανένταξή του στις τάξεις AKP, θέτοντας σε εφαρμογή μια πρώτη διάταξη του Συντάγματος από αυτές που αναθεωρήθηκαν.

Η τοποθέτηση αυτή του Ερντογάν έρχεται λίγες ώρες μετά από όσα δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Ο Χαν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου  περί «ναζιστικών» κυβερνήσεων στην Ευρώπη και το δημοψήφισμα που του έδωσε υπερεξουσίες.

«Όλοι είναι ξεκάθαροι για το γεγονός ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική. Στόχος της σχέσης μας θα πρέπει να είναι κάτι άλλο», πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Μάλτα, όπου η Γαλλία και η Γερμανία ηγήθηκαν των προσπαθειών να εξεταστεί μια νέα συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία θα βασίζεται στο εμπόριο και την ασφάλεια.