Σύμφωνα με το Reuters, o Σουηδός δικηγόρος του Περ Σάμουελσον αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ο οποίος είπε τον Απρίλιο ότι οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να βάλουν μερικούς ανθρώπους στη φυλακή» και χαρακτήρισε «προτεραιότητα» τη σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2012 ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο, προκειμένου να γλιτώσει από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με τη βρετανική αστυνομία να περιμένει να τον συλλάβει μόλις βγει από το κτίριο, με αφορμή τις κατηγορίες για βιασμό, που κατατέθηκαν εναντίον του τον Αύγουστο του 2010 στη Σουηδία.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Σέσιον, ο Σάμουελσον δήλωσε ότι ο Ασάνζ ζητά ακύρωση του εντάλματος σύλληψης προκειμένου να μεταβεί στο Εκουαδόρ και να λάβει το πολιτικό άσυλο που του έχει δοθεί. «Από τη στιγμή που είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ κυνηγούν τον Ασάνζ, πρέπει να του δοθεί το δικαίωμα να κάνει χρήση του ασύλου που του έχει δοθεί. Είναι στο χέρι της Σουηδίας να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης του, προκειμένου να μεταβεί στο Εκουαδόρ και να κάνει χρήση του ασύλου».