Όπως αναφέρει το Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διέψευσε δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που έκανε λόγο για «πακέτο» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές.

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και η κατάσταση θα συνεχίσει ως έχει και με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί το 2016. Συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα υπάρξει υπό προϋποθέσεις μόνο αν τηρηθεί πιστά και ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί το κατά πόσο μέτρα για το ελληνικό χρέος είναι αναγκαία», αναφέρει το Βερολίνο.

Νωρίτερα δημοσίευμα της Handelsblatt ανέφερε πως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εξετάζουν «πακέτο» ελάφρυνσης του χρέους και αναμένεται να στείλουν την πρότασή τους προς εξέταση στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα μια επιλογή στο έγγραφο είναι να αναλάβει ο ESM τα δάνεια που κατέβαλε το ΔΝΤ και το πλεονέκτημα θα είναι τα χαμηλότερα επιτόκια που χρεώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Άλλες επιλογές περιελάμβαναν την παράταση της διάρκειας του χρέους και η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να επιστρέψουν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα μέσω των εθνικών κυβερνήσεων.