Οι εκπρόσωποι των χωρών-εγγυητών της εκεχειρίας στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) υπέγραψαν στις 4 Μαΐου συμφωνία για τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία, οι οποίες περιλαμβάνουν την επαρχία Idlib και επτά ακόμα περιοχές. Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη, οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ενόπλων ομάδων της αντιπολίτευσης πρέπει να σταματούν εντός των ζωνών.

Το μνημόνιο για τις ζώνες αποκλιμάκωσης τέθηκε σε ισχύ στις 6 Μαΐου. «Θα εφαρμόσουμε (την συμφωνία), αλλά αν υπάρχει παραβίαση από οποιαδήποτε ομάδα, «η απάντηση θα είναι αποφασιστική», δήλωσε ο Ουαλίν Μουάλεμ. «Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την επιτυχία της εφαρμογής της συμφωνίας», πρόσθεσε.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν λεπτομέρειες γα την υλικοτεχνική υποδομή που δεν έχουν διευθετηθεί», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «η κλίμακα τήρησης της συμφωνίας παραμένει προς συζήτηση». Η Ουαλίν Μουάλεμ, ωστόσο, απέκλεισε τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών κατά την εφαρμογή του μνημονίου της ασφαλούς ζώνης.

Η Ρωσία, ως εγγυητής, διευκρίνισε ότι στις περιοχές αυτές θα αναπτυχθούν δυνάμεις στρατιωτικής αστυνομίας και κέντρων παρακολούθησης. «Οι διεθνείς δυνάμεις ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα έχουν κανένα ρόλο στις ζώνες αυτές», δήλωσε ο Ουαλίν Μουάλεμ σε συνέντευξη Τύπου.