Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από την Δημήτρη Τζανακόπουλο το μεσημέρι της Πέμπτης, αναφέρθηκε στα μέτρα σε σχέση με την συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αίρεση στο εσωτερικό του κειμένου του νόμου αναφορικά με τη μη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε περίπτωση μη εφαρμογής των μέτρων για το χρέος, ωστόσο, η μη εφαρμογή τους συνιστά σαφή και πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.
 
Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, είπε ότι κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως στόχος είναι τα προαπαιτούμενα να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 18 Μαΐου. Στη συνέχεια, σημείωσε, οι θεσμοί θα καταθέσουν την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22/5 ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.
 

Οι διαβουλέυσεις για μεσοπρόθεσμα για το χρέος συνεχίζονται


Συμπλήρωσε πως παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα ενεργοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. «Αναμένουμε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας πολύ σύντομα», είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι παρα πολύ σύντομα θα υπάρξει μια επιτυχής έκβαση των συζητήσεων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει «παράθυρο» επαναδιαπράγματευσης στο μέλλον των μέτρων που συμφωνήθηκαν, είπε πως η δημοσιονομική πολιτική εξαρτάται από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και από τη διαμόρφωση της πολιτικής συνθήκης τη στιγμή που θα συζητείται η δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο, αυτή τη στιμγή αυτό που σαφές είναι πως τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει δεν θα εφαρμοστούν εφόσον δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε πολιτική και σαφή δέσμευση ότι η υλοποίηση των μέτρων σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για συγκροτημένο πολιτικό επιχείρημα που σχετίζεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
 

Ερωτηθείς σχετικά με τις προβλέψεις της Κομισιόν που κατεβάζει τον στόχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, ο Δ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι το α’ τρίμηνο του 2017 υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί την Κομισιόν να αναθεωρεί ελαφρά προς τα κάτω τις προβλέψεις της. «Δεν θέτει σε κίνδυνο ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 2017 που με στασιμότητα τοποθετείται στο 2%» σημείωσε.

Ελληνο-κινεζική συμφωνία για ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες

 
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, υπογράμμισε ότι αυτή (η επίσκεψη) γίνεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι, όπως τόνισε, «οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο 'δρόμο του Μεταξιού' και μεταφράζεται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες».

Μάλιστα, στη συνέχεια είπε ότι θα υπογραφεί ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες, υποδομές και χρηματοπιστωτικός τομέας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Τσίπρα – Τραμπ

 
Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλτ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, δεν θα απέκλεια μία τέτοια συνάντηση», ανέφερε.
 
Επίσης, σημείωσε ότι θα υπάρξει σύντομα επικοινωνία του Α.Τσίπρα με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.