Μιλώντας από τη Βουλή, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 22 Μαΐου, η οποία, όπως «μπορεί να πάει και λίγο περισσότερο, μέχρι την τελική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει το χρέος». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και εστιάζει στο πως θα βγει από τα μνημόνια το 2018. Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα. Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα».


«Θα επιβαρυνθούν λαϊκά στρώματα»

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα στους πολίτες, επανέλαβε πως θα υπάρξουν δυσάρεστα για τον λαό μέτρα, αλλά αυτό είναι μια επιλογή της κυβέρνησης που πιστεύει πως θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

«Από την αρχή είχα δηλώσει ότι εδώ θα υπάρχουν μέτρα δυσάρεστα, μέτρα που δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε, μέτρα που έχουν επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα. Εμείς κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει δρόμους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανοίγει δρόμους για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».


«Ψέμματα της ΝΔ για τα αντίμετρα»

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ ως προς το πολυνομοσχέδιο, υποστήριξε πως ψαρεύει σε θολά νερά λέγοντας  ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων. Όπως δήλωσε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρύβει την αλήθεια καθώς το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ. ενώ τόνισε ότι με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης μπορεί η χώρα να γυρίσει σελίδα. «Είναι το τέλος της ιστορίας και η αρχή ενός success story; Όχι. Αλλά είναι αυτές οι παρεμβάσεις που από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα».