Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες που ο Τραμπ μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ, είχαν παραχωρηθεί από συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η κίνηση του Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, είπε η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Στις συνομιλίες του με τους ρώσους επισήμους, ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν “με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα”, είπε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.

Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία πράξη ένας αξιωματούχους περιέγραψε ως αυθόρμητη, οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την Υπηρεσία Κεντρικών Πληροφοριών (CIA) και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών, και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Ενώ η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει την ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Οι πληροφορίες τις οποίες ο Τραμπ αποκάλυψε στους ρώσους διπλωμάτες, προέρχονται από το Ισραήλ, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι πρώην και νυν αμερικανούς αξιωματούχους, με γνώση της υπόθεσης. Όπως τονίζει η εφημερίδα, η αποκάλυψη των πληροφοριών αυτών μπορεί να δημιουργήσει σημαντική διπλωματική εμπλοκή μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους NYT, το Ισραήλ είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ και βασικός «παίκτης» στη συλλογή πληροφοριών στη Μέση Ανατολή και το γεγονός ότι ο Τραμπ περηφανεύτηκε για κάποιες από τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες που μετέφερε το Ισραήλ στις ΗΠΑ, μπορεί να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα οι πληροφορίες αυτές να περιέλθουν σε γνώση του Ιραν που αποτελεί στενό σύμμαχο της Ρωσίας και κύρια απειλή για το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ότι η πηγή των συγκεκριμένων πληροφοριών τις οποίες μοιράστηκε ο Τραμπ είναι το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ διαβεβαίωσε τους NYT ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να διατηρούν στενές σχέσεις σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Δεν διαψεύδει ο Τραμπ

Μέσω αναρτήσεων στο Twitter, ο Τραμπ υποστήριξε ότι έχει το απόλυτο δικαίωμα να μοιράζεται δεδομένα με τη Ρωσία. «Ως πρόεδρος ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία […] όπως έχω το απόλυτο δικαίωμα να πράξω, γεγονότα που άπτονται της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των πτήσεων», ανέφερε ο Τραμπ, σε αναρτήσεις που έκανε στο Twitter.

Ο Τραμπ, πάντως, δεν διευκρινίζει εάν όντως αποκάλυψε απόρρητα στοιχεία στους δύο Ρώσους αξιωματούχους. Ταυτόχρονα, δεν απαντά στην αιχμή του δημοσιεύματος, δηλαδή ότι οι εν λόγω πληροφορίες είχαν δοθεί στην Ουάσιγκτον από ένα σύμμαχο κράτος, το οποίο δεν είχε εγκρίνει τη γνωστοποίησή τους στη Μόσχα.

Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποδίδει την απόφασή του να μοιραστεί δεδομένα με τους Ρώσους σε «ανθρωπιστικούς λόγους», προσθέτοντας ότι επιθυμεί την κλιμάκωση της ρωσικής εμπλοκής στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, αναφέρθηκε στο περιστατικό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες τις οποίες μοιράστηκε ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν απόρρητες.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης, ό,τι ειπώθηκε μεταξύ του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών(της Ρωσίας) ήταν εντελώς κατάλληλο και συνεπές με την διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του προέδρου και των ηγετών με τους οποίους συνομιλεί», δήλωσε ο Μακμάστερ. «Είναι απολύτως σωστό, ο πρόεδρος να μοιράζεται όποιες πληροφορίες θεωρεί ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Αμερικανών.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος δεν έθεσε σε κίνδυνο πηγές ή μεθόδους κατά τη διάρκεια της συζήτησης», τόνισε ο Μακμάστερ.
Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, οι οποίοι ζητούν από τον Πρόεδρο Τραμπ να καταθέσει τα πρακτικά της συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Τις τελευταίες ημέρες είχαν αυξηθεί τα αιτήματα προς τον Τραμπ να παραδώσει τις κασέτες των συναντήσεων στον Λευκό Οίκο, μετά την απόφαση απόλυσης του διευθυντή του FBI. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί την απόφαση αυτή, ο Τραμπ είχε υπονοήσει πως καταγράφει τις συνομιλίες του στο Οβάλ γραφείο.

Μετά την παραδοχή του Τραμπ στο twitter, ότι μοιράστηκε πληροφορίες με τους Ρώσους, τα αιτήματα αυτά έχουν αυξηθεί.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσαρλς Σούμερ δήλωσε πως ο Τραμπ θα πρέπει να καταθέσει τα πρακτικά «αν δεν έχει κάτι να κρύψει».

«Μέχρι ο Πρόεδρος να δώσει εξηγήσεις για τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης, οι Αμερικανοί θα αμφιβάλουν αν ο Πρόεδρός τους μπορεί να χειριστεί τα μυστικά του έθνους μας», τόνισε ο Σούμερ.