Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα, κάνοντας λόγο για «εφιάλτη, αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης». «H πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος» τόνισε.

«Αν δεν είχαν εξαπατήσει τους έλληνες, η Ελλάδα θα ήταν τώρα μία κανονική χώρα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ακόμα και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης παραδέχονται ότι οι υποσχέσεις της ήταν ψεύτικες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τέλος της λιτότητας αλλά «τώρα υπογράφετε δύο-δυο τα μνημόνια και με τα δύο σας χέρια».

«Φέρατε μεγαλύτερη λιτότητα ακόμα και από αυτή που σας ζητούσαν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υποσχεθήκατε», πρόσθεσε, «ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας και ότι θα ορθώσατε το ανάστημα στους ξένους. Αντί για αυτό, από το “go back κ. Μέρκελ” πήγαμε στο “βοήθεια κ. Μέρκελ”».

«Υποσχεθήκατε», συμπλήρωσε, «ότι θα τελειώνετε με το παλιό και τη διαπλοκή και τελικώς αποδεικνύεστε πιο παλιοί από το παλιό, αποδεικνύεστε πιο αδίστακτοι και πιο κυνικοί».

«Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αντί για αυτό «κάνατε την αποτυχία σας νέο μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια», συμπλήρωσε.

«Σας καλώ να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Να παραιτηθείτε. Δώστε την ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν. Δεν θα το κάνετε όμως γιατί ξέρετε πως όταν ανοίξουν οι κάλπες θα ανοίξει και η πόρτα της εξόδου σας από την εξουσία» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό, είπε «πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Θα σας συμβούλευα αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες δυο χρόνια μετά, δεν μας δίνετε τις δικές σας δυο χρόνια πριν. Εσείς έχετε δυσκολία να εξηγήσετε πως αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεσμεύει τη χώρα με νέα μέτρα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Αυτό λέγεται 4ο μνημόνιο».

Επίσης, τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα μέτρα παρά μόνο στα αντίμετρα και σημείωσε πως δεν υπάρχει πουθενά ρητή δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν μειωθεί το χρέος.